2 Archieffoto.
AP Archieffoto.

Amerikaanse techbedrijven overleggen met FBI over verkiezingen

Amerikaanse veiligheidsdiensten en verschillende grote techbedrijven hebben woensdagavond (lokale tijd) overleg gevoerd over het tegengaan van buitenlandse beïnvloeding tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat zegt Facebook in een verklaring.

Vertegenwoordigers van onder meer Facebook, Microsoft, Twitter en Google spraken in het hoofdkwartier van Facebook met medewerkers van de FBI en Homeland Security. De bedrijven hebben met de veiligheidsdiensten een strategie ontwikkeld om zwakke punten in de beveiliging af te dekken. Zo moet worden voorkomen dat buitenlandse mogendheden de verkiezingen beïnvloeden via sociale media. Dat is in 2016 wel gebeurd.

Rusland plaatste rond de presidentsverkiezingen in 2016 veel berichten op onder meer Twitter en Facebook over de verkiezingen. Het ging dan vaak om nepnieuws of politieke advertenties die mogelijk onwaarheden bevatten.

2 Een medewerkster van Facebook in de ‘war room’ van Facebook houdt content in de gaten die met de verkiezingen te maken heeft. Archieffoto uit 2018.
EPA Een medewerkster van Facebook in de ‘war room’ van Facebook houdt content in de gaten die met de verkiezingen te maken heeft. Archieffoto uit 2018.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Nijs

    Het zijn geen "buitenlandse mogendheden" die de verkiezingen proberen te beïnvloeden, maar de sociale en reguliere media zelf. En niet alleen in de VS.

Lees meer