De logo's van Facebook en Google.
afp De logo's van Facebook en Google.

Amnesty International: “Facebook en Google vormen gevaar voor mensenrechten”

Het op surveillance gebaseerde bedrijfsmodel van Facebook en Google vormt een bedreiging voor het recht op vrije meningsuiting, de vrijheid van denken, het recht op gelijkheid, en het principe van non-discriminatie. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Amnesty vraagt "een radicale verandering van het bedrijfsmodel" van de alomtegenwoordige technologiegiganten. "Google en Facebook domineren ons moderne bestaan en verwerven ongeëvenaarde macht over de digitale wereld door de persoonlijke gegevens van miljarden mensen te verzamelen en te gelde te maken. Hun geniepige controle over onze digitale levens holt onze privacy uit en is een van de belangrijkste uitdagingen op het vlak van mensenrechten in deze tijd", zegt secretaris-generaal Kumi Naidoo.

Het internet is van vitaal belang voor mensen om veel van hun rechten te kunnen uitoefenen, stelt de organisatie, "maar miljarden mensen hebben geen andere keuze dan deze publieke ruimte te betreden op de voorwaarden die Facebook en Google hen dicteren". Amnesty verwijst ook naar het dataschandaal rond Cambridge Analytica. "Dat liet ons zien hoe makkelijk gegevens over mensen kunnen worden misbruikt, op onvoorziene manieren, met het doel hen te manipuleren en te beïnvloeden."

‘Big Tech’ aan regels onderwerpen

Regeringen moeten dringend actie ondernemen om burgers te beschermen, aldus nog Amnesty International. "Dat kan onder meer door sterke wetten voor gegevensbescherming te doen naleven en ‘Big Tech’ effectief aan regels te onderwerpen, in lijn met de mensenrechten", luidt het. "De technologie achter het internet is niet onverenigbaar met onze rechten, maar het zakenmodel dat Facebook en Google hebben gekozen, is dat wel."

Amnesty heeft correspondentie van Facebook in zijn rapport opgenomen. Daaruit blijkt dat het bedrijf het niet eens is met de conclusie dat zijn praktijken ingaan tegen de mensenrechten. Het Amerikaanse bedrijf wijst erop dat Amnesty zelf heeft geadverteerd op Facebook. "Ons zakenmodel laat ons toe een belangrijke dienst te leveren waar mensen hun fundamentele mensenrechten kunnen uitoefenen", aldus Facebook, dat ook zegt zijn privacybeleid verder te versterken.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk de Grave

    "een bedreiging voor het recht op vrije meningsuiting, de vrijheid van denken" Dat is een dikke linkse leugen. Eindelijk hebben andere meningen dan die door de media gecontroleerden nu ook de mogelijkheid zich te uiten!

  • Fred Pauwels

    Een feit is wel dat die bedrijven te machtig zijn geworden, en een rem zetten op nieuwe ontwikkelingen die ze steeds opkopen, door hun nooit geziene oorlogskas gespijsd door advertenties. Het ergste vind ik dat ze de internet infrastructuur van een land gebruiken om geld binnen te rijven en daar geen belastingen hoeven voor te betalen. Terwijl wij burgers betalen voor het leggen en onderhoud van het netwerk,hoeven ze niet bij te dragen in de de kosten.

Lees meer