2 De webpagina van vreemdgaansite Ashley Madison.
AP De webpagina van vreemdgaansite Ashley Madison.

Ashley Madison-lek: zo kom je te weten of persoonlijke info van vreemdgangers is gelekt

De aanvallers van Ashley Madison, een datingsite voor mensen die vreemdgaan, hebben hun belofte waargemaakt en in totaal 9,7 gigabyte aan persoonlijke data online gezet.

De hackers dreigden eerder al de persoonlijke data van alle Ashley Madison-gebruikers vrij te geven en hebben sinds dinsdag de datadump gelekt via een torrent-bestand, dat iedereen kan downloaden.

Van in totaal 32 miljoen van de naar schatting 40 miljoen leden liggen gegevens nu voor het grijpen. Iedereen met een e-mailadres van een lid kan controleren of zijn info is gelekt. Dat kan door die informatie in te geven op de webpagina Ashley.cynic.al, dat een initiatief zou zijn van hetzelfde team achter de hack.

Wanneer een gebruiker een e-mailadres ingeeft dat overeenkomt met een huidig of voormalig lid van de site, komt het profiel tevoorschijn, samen met andere persoonlijke informatie die bij het lek is verzameld.

2 De webpagina waarop de gelekte informatie is op te zoeken.
rv De webpagina waarop de gelekte informatie is op te zoeken.

De makers van de webpagina waarschuwen er wel zelf voor dat niet alle e-mailadressen geverifieerd kunnen worden. "Het is mogelijk dat zich iemand per ongeluk of opzettelijk geregistreerd met het verkeerde e-mailadres", staat er te lezen. "Je moet zelf maar bepalen of dat het geval is. Je zou ervan versteld zijn hoeveel mensen hun eigen e-mailadres niet kennen. Wees dus sceptisch over de resultaten, vooral als de naam van de persoon vaak voorkomt."

Onder de gelekte informatie zijn onder meer gehackte wachtwoorden, een opgeslagen versie van een wachtwoord dat door een codering niet te herleiden is tot het oorspronkelijke wachtwoord, maar ook persoonlijke voorkeuren van gebruikers voor een affaire. Ook betaalgegevens zoals factuuradressen zijn aanwezig, maar geen volledige creditcardnummers. 

Volgens de hackers bevat de site veel nepprofielen, en is van de echte accounts zo'n 90 tot 95 procent mannelijk. "De kans bestaat dat je man zich heeft aangemeld op de grootste affairesite die er is, maar nooit een affaire heeft gehad", schrijven ze in een mededeling.

De aanvallers zeggen de data te hebben vrijgegeven omdat het moederbedrijf van Ashley Madison, Avid Life Media, niet toegaf aan de eis van de hackers om Ashley Madison en zijn andere datingsite Established Men offline te halen. Eerder gaven de aanvallers al de gegevens van een kleiner aantal gebruikers vrij.

'Wees sceptisch over de resultaten'

De makers van de pagina waarschuwen zelf over de betrouwbaarheid

Lees meer