2
AP

Beveilig je tegen hackers: dit moet iedereen met Android-toestel weten over Dirty Cow

Wie een Android-telefoon heeft, maakt zich maar beter zorgen over Dirty Cow, een fout in het besturingssysteem die hackers vrij spel geeft. Alleen een update kan bescherming bieden, maar bij oude toestellen is zoiets vaak onmogelijk, dat meldt de krant De Morgen vandaag. Wat kan je dan wel doen om die oude toestellen te beschermen?

Dirty Cow is ontdekt in het Linux-besturingssysteem, waarop Android-telefoons zijn gebaseerd en wereldwijd 90 procent van alle websites draaien. De fout sluimert al negen jaar, maar is nu pas aan de oppervlakte gekomen. Servers of Android-telefoons zijn hierdoor extreem kwetsbaar voor hackers. Wie misbruik maakt van die kwetsbaarheid laat amper sporen achter.

Hackers kunnen door Dirty Cow de volledige controle overnemen van je Android-telefoon. Het grootste probleem van Dirty Cow blijkt bovendien niet het gevaar zelf, maar wel de leeftijd - negen jaar - van de kwetsbaarheid. Het lek is wereldwijd verspreid in miljoenen apparaten, computers en servers.

2
creative commons - victoria white

Update volgende maand

Voor Dirty Cow in Linux is er intussen al een oplossing. Het is een kwestie van tijd vooraleer het probleem ook door Google wordt verholpen in Android. Maar dat zal ten vroegste het geval zijn bij de veiligheidsupdate van volgende maand. Die zal bovendien niet beschikbaar zijn voor een groot aantal toestellen, omdat veel fabrikanten en gsm-operatoren beperkingen hebben opgelegd voor beschikbare updates. Zeker bij oude toestellen zijn die vaak onmogelijk. Voor fabrikanten zoals Samsung of Motorola zijn die updates namelijk geen prioriteit.

Wat kan jij doen?

Hoewel Androidtelefoons nu extra kwetsbaar zijn, kunnen hackers niet in je toestel inbreken tenzij er een 'slechte' code op staat. Criminelen zullen hun best doen om die op je smartphone te krijgen, maar vaak heeft de gebruiker er zelf voor gezorgd dat die code op het toestel staat. Dus voor je een app installeert, denk dan goed na over wie die aanbiedt.

Als dat een onbekende instelling is, doe je het beter niet. De kans is namelijk groot dat deze apps minder goed getest zijn op malware dan apps die van grote ontwikkelaars komen. Kijk ook naar hoeveel mensen de app al voor je geïnstalleerd hebben. Zijn dat er weinig, denk dan altijd goed na of die app echt nodig hebt. En als laatste mag je nooit op links naar apps in e-mails en berichtjes klikken. 

Beveiligingsapps
Je kan ook een mobiele beveiligingsapp installeren. Die detecteert en verwijdert malware, spyware en verdachte apps. Voorbeelden zijn Kaspersky, AVL, Avast en Mobishield. Je vindt ze in de App Store en Play Store. 

Als je verstandig omgaat met apps en beveiliging op je smartphone, dan moet je je niet al te veel zorgen maken over die Dirty Cow.

Lees meer