Bij de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zond schutter Brenton Tarrant beelden van zijn aanval uit via internet.
videostill Bij de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zond schutter Brenton Tarrant beelden van zijn aanval uit via internet.

Britse politie en Facebook bundelen krachten tegen livestreams aanslagen

De Britse politie en Facebook gaan samenwerken om het uitzenden van terreuraanslagen via het platform tegen te gaan. Het lukte de aanslagpleger in het Nieuw-Zeelandse Christchurch eerder dit jaar beelden van het bloedbad live te verspreiden.

De Londense politie gaat beelden delen met Facebook van agenten die oefenen met vuurwapens. Het bedrijf kan zo technologieën ontwikkelen waarmee een livestream van een aanslag kan worden herkend.

De videobeelden worden ook naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd. Dat zal ze vervolgens delen met andere bedrijven die vergelijkbare technologieën willen ontwikkelen, zegt de politie in een verklaring.

Bij de schietpartijen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, in maart dit jaar, zond de schutter beelden van zijn aanval op twee moskeeën uit via internet. Die zijn live minder dan tweehonderd keer bekeken, zei Facebook eerder dit jaar. De video van de moordpartij met 51 doden is later echter wijder verspreid.

Facebook zegt de kunstmatige intelligentie te willen verbeteren zodat dergelijke livestreams kunnen worden herkend. De samenwerking met de Britse politie zou daarbij helpen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer