Premier Elio Di Rupo (PS).
BELGA Premier Elio Di Rupo (PS).

China hackte computer Di Rupo

China zit achter de hacking van het kabinet van premier Elio Di Rupo (PS) en van Buitenlandse Zaken. Dat hebben de Belgische veiligheidsdiensten laten weten aan de federale regering, schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

"Alle sporen van de hackers leidden naar China", klinkt het in het verslag van Belgische veiligheidsdiensten, zo bevestigen twee vooraanstaande bronnen binnen de regering.

Dat China achter de cyberaanval zit is opmerkelijk, omdat de huidige regering over uitstekende relaties met de Chinese overheden beschikt. China is het afgelopen decennium wel een belangrijke geopolitieke speler geworden, die zich steeds nadrukkelijker op het internationale terrein begeeft. In haar recentste jaarverslag meldt de Staatsveiligheid dat de dienst "de Chinese activiteiten van nabij opvolgt". Naast economisch interessante ontwikkelingen speuren Chinese spionnen ook naar "ontwikkelingen binnen de internationale instellingen, in het bijzonder voor het militaire aspect".

De Chinese interesse voor Brussel als militaire, economische en politieke wereldstad kan daardoor verklaard worden, bevestigt Chinakenner Jonathan Holslag. "België is een van de minst beveiligde plekken op vlak van cyberveiligheid", klinkt het. Bovendien is er ook Chinese interesse voor het Belgische beleid, "met name de strategie in internationale handelsakkoorden".

Toen vorige week bekendraakte dat het kabinet van de premier was gehackt, waren er al vermoedens dat China achter de aanval zat, eerder dan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Lees meer