4
AFP

Dit zijn de zeven strafste nieuwigheden die Google zopas heeft aangekondigd

Van een lightversie van Android tot een zelfstandige VR-bril: Google-topman Sundar Pichai had tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O een hele reeks nieuwigheden in petto. Dit zijn de voornaamste.

1. Lightversie van Android

Android, Googles besturingssysteem voor smartphones en tablets, krijgt een lightversie. Android Go is bedoeld voor de goedkoopste telefoons, die minder dan 1GB aan geheugen hebben. Dat moet nog meer Android-gebruikers opleveren. Op het besturingssysteem zitten aangepaste versies van bijvoorbeeld YouTube en Chrome, die minder data en minder geheugen gebruiken.

4
Getty Images

2. Google Assistant analyseert uw omgeving

Met de hulp van uw smartphonecamera kan Google Assistant de wereld rondom u nu zien en begrijpen. Met een technologie die het bedrijf Google Lens noemt zal de Assistant uw omgeving analyseren en relevante informatie op uw scherm tonen.

Als u de camera bijvoorbeeld op de buitenkant van een restaurant richt, zal de app u het menu tonen. Heeft u een concertposter in beeld, dan krijgt u muziekvideo's te zien. En ook handig: Assistant kan uw telefoon voortaan automatisch met een wifi-netwerk verbinden als u de camera op de inloggegevens richt.

3. Google Assistant op iPhone

Het voorgaande is ook interessant voor Applegebruikers, want Google brengt de Assistant ook als aparte app naar de iPhone. Google gaat dus rechtstreeks de concurrentie aan met Apples virtuele assistent Siri. Vanwege beperkingen in iOS zal Assistant op iPhone echter niet zo krachtig als zijn Android-tegenhanger. De app is vanaf vandaag beschikbaar, en werkt voorlopig enkel in het Engels.

4. Google Home wordt een telefoon

Net als Amazon met Echo, maakt Google van zijn slimme speaker een telefoon. Home-gebruikers uit de Verenigde Staten en Canada kunnen binnenkort gratis en handenvrij telefoneren door hun mobiele nummer met het systeem te verbinden. 

Helaas: Google Home komt voorlopig nog niet naar België. Het systeem werkt met Google Assistant, die alleen in het Engels werkt. Wie zijn Home zelf in de VS gaat halen, zal nog geen gebruik kunnen maken van de nieuwe functie.

Wel lanceert Google nog enkele andere nieuwigheden voor de Home. Zoals 'proactieve assistentie', waarmee het systeem belangrijke updates, zoals een gewijzigde afspraak of een vertraagde vlucht, meedeelt.

4
Getty Images

5. Android O beta vandaag beschikbaar

De eerste betaversie van Android O, de nieuwe versie van Googles mobiele besturingssysteem, is vandaag beschikbaar. Android O richt zich vooral op batterijduur en snelheid. Ook zit er een virusscanner ingebouwd om apps te scannen. 

Andere nieuwigheden: een bolletje naast het icoon van een app geeft aan als er een notificatie is; als de app het ondersteunt worden uw gebruikersnaam en wachtwoord automatisch ingevuld; het toetsenbord herkent welke soort tekst u selecteert: een adres biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om meteen naar Google Maps te gaan. 

Android O komt later dit jaar uit.

6. Virtual reality zonder telefoon

Ook dit jaar brengt Google nieuwe virtual reality-brillen op de markt. Het is de bedoeling dat die zelfstandig werken, zonder dat ze gekoppeld moeten worden aan een smartphone of computer.

Het bedrijf werkt met chipmaker Qualcomm aan een prototype. Ook Lenovo en HTC zijn bij het project betrokken.

Google heeft al een bril, de Daydream, maar die moet wel aan een telefoon of computer worden gekoppeld. Dat kan straks ook bij de Samsung Galaxy S8 en S8+ en de nieuwste LG, maakte Google nog bekend.

4
EPA

7. Google Photos wordt slimmer

Googles fotodienst is een stuk slimmer geworden en is uitgebreid met een hele reeks extra features. Zo laat Google Photos u voortaan automatische foto's delen met de personen die op die foto staan. Google noemt die optie 'Suggested Sharing'. 

Daarnaast introduceert Google 'Shared Libraries', waarmee het hele gezin makkelijker foto's kan toevoegen aan een gemeenschappelijke collectie. En in de toekomst wordt het mogelijk om objecten of personen van foto's te verwijderen.

Het techbedrijf pakt ook uit met een optie om uw digitale foto's met een paar klikken te verwerken tot een papieren fotoalbum. Wanneer de dienst in België beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Het is toch Niet waar zeker

    Hoe langer hoe meer ze van je gaan weten

  • Jeannine Nevelsteen

    Ik niet geen privé meer

Lees meer