Graham Ivan Clark
CNN Graham Ivan Clark

Drie jongemannen opgepakt voor hacken Twitteraccount van Obama, Gates en Musk, 17-jarige gezien als brein achter feiten

Het Amerikaanse gerecht heeft drie personen gearresteerd voor de grootschalige hacking van prominente Twitter-accounts, met een bitcoin-fraude die ruim honderdduizend dollar opleverde in een paar uur. De 17-jarige Graham Ivan Clark wordt ervan beschuldigd het “brein” te zijn achter de feiten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Dit was geen gewone zeventienjarige”, zei Andrew Warren, openbaar aanklager van de county Hillsborough, in de staat Florida, op een persconferentie. Het ging om een “zeer gesofisticeerde aanval”. De verdachte zal zich moeten verantwoorden voor dertig feiten, gaande van georganiseerde fraude, identiteitsdiefstal en hacking. In Florida kan hij vervolgd worden als volwassene voor sommige financiële misdrijven.

In totaal zijn er drie jongemannen opgepakt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat het om de 19-jarige Mason Sheppard, alias Chaewon, die verdacht wordt van samenzwering voor het plegen van elektronische fraude, samenzwering voor witwassen en het inbreken in een beschermde computer. Sheppard woont in het Verenigd Koninkrijk. De derde verdachte is de 22-jarige Nima Fazeli alias Rolex. Fazeli is afkomstig uit Orlando (Florida) en wordt ook verdacht van het inbreken in een beveiligde computer.

Financiële markten

De hackers richtten zich op invloedrijke figuren zoals oud-president Barack Obama, Microsoft-medestichter Bill Gates, Tesla-oprichter Elon Musk, de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en Amazon-baas Jeff Bezos. Ze postten via hun accounts berichten voor de bitcoin-fraude.

Warren waarschuwde dat dit soort hackings de globale financiële markten had kunnen verstoren, maar ook de Amerikaanse politiek en internationale diplomatie. De feiten zouden plaatsgevonden hebben van 3 mei tot 16 juli. De eigenlijke hacking gebeurde op 15 juli. Twitter moest gedurende enkele uren belangrijke onderdelen van de website blokkeren.

De verdachte zou ‘s ochtends uit zijn bed zijn gelicht door de politie.

Lees ook:

FBI onderzoekt gigantische twitterhack: scammers nemen accounts Elon Musk, Bill Gates en andere prominenten over

Hoe beveilig je je socialmedia-accounts het best tegen hackers? Ethische hacker geeft tips (+)

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    Die kunnen binnenkort bij de CIA aan de slag.

  • danny verbeeck

    Bewijst eens te meer hoe veilig internet is . Ze stelen geld , je identiteit , je privacy komt in gedrang , ze weten waar je bent ,... Kortom , gevaarlijker dan men denkt !!

Lees meer