2
REUTERS

Duitsland vraagt Facebook om racistische praat te censureren

Duitsland heeft er bij Facebook op aangedrongen racistische uitlatingen op het sociale netwerk te censureren. Het onlinebedrijf zei vandaag dat het dergelijke bekommernissen "ernstig nam" en dat het de Duitse minister van Justitie zou ontmoeten.

Rechtse en racistische groepen in Duitsland die de media ervan beschuldigen dat ze hun zienswijze negeren, hebben netwerken op Facebook uitgebouwd waar allerlei "vrienden" denigrerende uitlatingen "liken" over de duizenden vluchtelingen die dagelijks toestromen.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas vroeg de Duitse en Europese leiders van Facebook om een ontmoeting op 14 september over de kwestie. "Facebookgebruikers klagen dat uw bedrijf, ondanks concrete klachten, niet effectief optreedt om racistische en xenofobe posts en commentaren te voorkomen", zei de minister in een brief. Facebookgebruikers hadden vaak als antwoord gekregen dat de commentaren geen inbreuk vormden op de regels van het netwerk, aldus de minister.

Een woordvoerster van Facebook zei dat racisme duidelijk in strijd was met de Facebookregels. "We doen een beroep op de mensen om ons platform niet te gebruiken voor de verspreiding van haat."

Berlijn verwacht voor dit jaar 800.000 asielaanvragen, wat overeenkomt met 1 procent van de bevolking.

2 Heiko Maas.
REUTERS Heiko Maas.

Lees meer