2
AP

EBay verkoopt advertentietak: 2dehands.be komt in Noorse handen

EBay verkoopt zijn advertentietak aan het Noorse Adevinta. Dat bedrijf betaalt 9,2 miljard dollar (8 miljard euro) voor het onderdeel waar ook 2dehands.be en Marktplaats.nl toe behoren. De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus leek lang koploper om de divisie over te nemen, maar greep mis.

Het winnende bod van Adevinta bestaat uit 2,5 miljard dollar in contanten en een belang van 44 procent in Adevinta. Het stemrecht dat eBay in het Noorse bedrijf verkrijgt is iets lager, namelijk een derde.

Prosus had volgens ingewijden het hoogste bod gedaan van alle gegadigden, maar wilde de tak helemaal in handen krijgen en geen aandelen vergeven aan eBay. Dat zou voor het Amerikaanse bedrijf het struikelblok zijn geweest. Eerder dit jaar greep Prosus ook al mis in een overnamestrijd met de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com voor het Britse Just Eat.

EBay zette de advertentietak in de etalage onder druk van activistische aandeelhouders. Zij vinden dat het Amerikaanse bedrijf veel waardevoller wordt voor beleggers als het zich meer richt op de bekende veilingsite waaraan eBay zijn naam ontleent.

2 2ehands.be
2ehands.be 2ehands.be

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer