2 Virtuele munten Ripple, Bitcoin, Etherum en Litecoin.
REUTERS Virtuele munten Ripple, Bitcoin, Etherum en Litecoin.

Eigen bitcoin voor moslims

De eerste cryptomunt voor moslims is een feit: de ‘onegram’. Doorgaans is een virtuele munt volgens de sharia, de islamitische wet, verboden, maar de nieuwe munt heeft dat kunnen omzeilen. Het bedrijf dat de 'onegram' lanceerde, heeft ondertussen al voor tientallen miljoenen euro’s aan cryptomunten uitgegeven.

De sharia verbiedt het geven of ontvangen van rente, en moslims kunnen enkel handelen in tastbare goederen. Daarom zijn virtuele munten als bitcoin en monero doorgaans een probleem: ze hebben geen reële waarde en er wordt constant mee gespeculeerd.

Sluipweg

De 'onegram' is ontworpen door een start-up in Dubai. Door blockchaintechnologie, een techniek die veilige transacties mogelijk maakt zonder bank of tussenpersoon, kan de 'onegram' wél verhandeld worden door moslims. Tegenover elke uitgegeven munt staat minimaal een gram goud veilig opgeborgen een kluis. Zo wordt het speculeren beperkt.

2
rv

Tegenstanders

Toch aanvaardt niet iedereen in de moslimwereld de 'onegram'. Islamitische rechtsgeleerden hebben zich al uitgelaten tegen andere virtuele munten. Shawki Allam, de religiueze leider van Egypte, zei dat de bitcoin “het risico op fraude, gebrek aan kennis en bedrog verhoogt”.

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Janssens

    Wat een bende sukkelaars die zich hiermee inlaten. De ene zeepbel na de andere met zo'n piramidespelletjes, en toch blijft men er inlopen.

  • Leo Duym

    @Kamal Bandan, dat klopt, men ziet het woord moslim en dat is genoeg om kritiek te geven, maar is dat zo verwonderlijk? Noem mij één soera uit de koran die van ons betere en verdraagzamere mensen kan maken, en die een stimulus is voor meer vrede op de wereld? Ik ken er niet één. Ik ken wel 66 haatsoera's die het tegendeel bewerkstelligen. -- Ik ben het wel eens met een terugkeer naar de goudstandaard, maar dan niet met cryptomunten.

Lees meer