REUTERS

Europa wil strenger optreden tegen Google, Facebook en Twitter

De Europese Commissie wil strenger gaan optreden tegen grote internetplatforms zoals Google, Twitter en Facebook na nieuwe desinformatiecampagnes en manipulatiepogingen tijdens recente verkiezingen op het continent.

Deze situatie toont aan dat aanvullende maatregelen nodig zijn, "op het niveau van de lidstaten, maar vooral voor wat betreft platforms als Facebook, Google en Twitter", zei de Europese commissaris voor Veiligheidsunie, Julian King, aan de Duitse krant Die Welt.

Tot nu toe opteerde de Commissie voor een vrijwillige aanpak vanwege de platforms om campagnes met desinformatie te voorkomen. Maar ze wil nu dus nagaan of moet overgegaan worden naar reglementaire maatregelen. Het onderwerp staat op de agenda van de volgende Europese top binnen twee weken.

Gedragscode

Vorig jaar sloot de EU een "gedragscode" af met de platforms voor online verkiezingsreclame. Facebook en Google namen in maart nieuwe transparantiemaatregelen en politieke advertenties werden verplicht onderworpen aan een proces van identificatie en validatie. Maar volgens de commissaris was dit alles onvoldoende. Volgens King hebben nieuwe online spelers geprofiteerd van het ontbreken van een wettelijk kader op het internet om te wegen op het stembiljet.

In Spanje bijvoorbeeld werd een gecoördineerd netwerk van twitteraccounts gevonden die, "met de hulp van een combinatie van bots (computerprogramma's die automatisch berichten verzenden, nvdr.) en valse accounts, anti-islam berichten verspreidden om de steun voor de extreem-rechtse partij Vox te versterken", zo zei de commissaris. Gelijkaardige fenomenen werden waargenomen in Oostenrijk, Roemenië, Letland, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië. 

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • chris delanghe

    Europa zou beter eens goed luisteren naar wat de EU burgers willen. Dat zijn de belastingsbetalers, en de mensen die Europa maken. Niet dat clubje die er maar op los palavert in Brussel/straatsburg. !!. Dat is vaak heel iets anders dan wat "europa" ons al te vaak ongewild in ons strot dramt.! Wanneer horen we Europa luistert ?

  • Joël Versin

    Raar, als je een wapen koopt er iemand met neerknalt is de fabrikant dan verantwoordelijk? De reden dat dergelijke maatregelen nu gebeuren: luiheid gebruikers, gemakzucht, weinig kennis wat het internet juist is... Je bepaalt nog altijd zelf of je al dan niet Google, twitter of facebook gebruikt.

Lees meer