Expert toont hoe gemakkelijk je een vuurwapen koopt op het darkweb

Een granaat kopen? Een gestolen kredietkaart? Drugs? Of even een huurmoordenaar onder de arm nemen? Dat alles is slechts een paar muisklikken verwijderd, zegt Technisch Directeur Rense Buijen van cyberbeveiliger Trend Micro. Hij voegt de daad bij het woord en neemt ons mee op het darkweb tijdens Infosecurity, de vakbeurs rond IT-beveiliging in Brussels Expo. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het darkweb is een deel van het internet dat afgeschermd is van zoekmachines en onbereikbaar is via gewone browsers. “Het is niet zo heel erg moeilijk om het darkweb te bezoeken”, legt Buijen uit. “Je kan daar een speciale browser voor downloaden, die heet de Tor-browser. Daarna moet je gewoon de browser starten en weten waar je moet zoeken. Het is vrij makkelijk.”

De Tor-browser laat je weliswaar anoniem surfen, maar voor een levering moet je natuurlijk nog altijd wel een echt adres ingeven. “Ik ben uiteraard geen crimineel”, lacht Buijen. “Dus ik heb zelf nog niets besteld.”

Illegale producten

“Het bezoeken van het darkweb is an sich niet illegaal in ons land”, verduidelijkt Andries Bomans, woordvoerder van het Centrum voor Cybersecurity in België. “Het vragen of aankopen van bijvoorbeeld een granaat is dat natuurlijk wel. Ongeveer 99 procent van de producten die via het darkweb worden verkocht zijn illegaal.”

“Het Centrum voor Cybersecurity voert vooral onderzoek naar nieuwe virussen die worden gemaakt en verhandeld via het darkweb. We houden ook discussies over cyberaanvallen nauwlettend in het oog. Zo kunnen we nieuwe ontwikkelingen in de cyberwereld, die zich in het illegale circuit situeren, opvolgen”, klinkt het. 

“Ook Staatsveiligheid en de federale politie gebruiken het darkweb om criminele activiteiten op te sporen”, aldus Bomans. Staatsveiligheid kan wegens veiligheidsredenen niet verduidelijken hoe de operationele werking verloopt. 

rv

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefan Vantstraat

    En ondertussen de wapenwet weer verstrengen zodat de brave burger zijn legale wapens mag afgeven. Goe bezig!

  • Johan Van Biesen

    Het is veel gemakkelijker om even aan het zuidstation in Brussel enkele cafes te bezoeken om een wapen te bemachtigen, reken wel op een goeie duizend euro voor een pistool zoals een Glock met bijhorende munitie, en ga zeker niet alleen en kijk uit je doppen, het is een gevaarlijk spelletje.

Lees meer