2 Archieffoto
ANP Archieffoto

Facebook bedenkt oplossing voor dronken foto's

"Weet je zeker dat je ouders en baas deze foto mogen zien?" Het is een vraag die mensen zichzelf in beschonken toestand lang niet altijd stellen, voordat ze midden in de nacht foto's op Facebook plaatsen. De volgende ochtend is niet iedereen even gelukkig met hun keuze. Om dat probleem te voorkomen wil Facebook een virtuele assistent ontwikkelen die met behulp van speciale technologie kan herkennen dat mensen dronken zijn, en nog even een verstandige vraagt stelt.

Dat plan lanceerde Yann LeCun, hoofd van de afdeling kunstmatige intelligentie bij Facebook, in een interview met technologiewebsite Wired. De digitale assistent zou onder andere gebruik maken van gezichtsherkenning, een functie die Facebook nu al heeft, maar dan onderscheid zou kunnen maken tussen een het normale gezicht van een persoon en de dronken variant.

Het onderzoeksteam van LeCun houdt zich grotendeels bezig met een techniek die deep learning heet en kan worden gebruikt om objecten in foto's te leren herkennen en gedrag te voorspellen. Met behulp van die technologie, zo legt LeCun uit, kunnen gebruikers wanneer het nodig is een virtueel tikje op de schouder krijgen, dat zegt "Onthoud je wel dat dit een publiek medium is?".

Sommige gebruikers zullen gruwelen als Facebook zich op deze wijze met hun privéleven gaat bemoeien. Maar volgens LeCun zou de assistent ook de privacy van gebruikers kunnen beschermen, door te waarschuwen als iemand ongewenste foto's van hen op het sociale netwerk zet. Of gebruikers daar een belerend wijsvingertje om vier uur 's nachts voor over hebben moet nog blijken.

2
ANP

Lees meer