Ter illustratie
AP Ter illustratie

Facebook gaat akkoord met monsterboete van 580.000 euro na privacyschandaal rond Cambridge Analytica

Facebook is akkoord gegaan met een boete van 500.000 pond (zo’n 580.000 euro) voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat maakte de Britse privacywaakhond ICO bekend. 

Facebook kreeg de boete een jaar geleden. Het is de maximale boete die de privacywaakhond kan opleggen. Volgens de ICO overtrad Facebook de wet door de persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te beschermen.

Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Het ging niet alleen om mensen die de app zelf gedownload hadden, maar ook om gebruikers die bevriend waren met personen die dat hadden gedaan.

Door de overeenkomst mag Facebook nu ook door de ICO vrijgegeven documenten gebruiken voor zijn interne onderzoek naar Cambridge Analytica. Dat lag deels stil en kan nu weer worden hervat.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk Straetmans

    Een monsterboete voor facebook? Zijn ze dan niet een aantal 000 vergeten.

  • Marijke Molenberghs

    Facebook gaat binnen 2 jaar of minder dan 2 jaar definitief verwijderd zijn wegens Privacy en stalking

Lees meer