AP

Facebook liet onderaannemers meeluisteren naar opnames van gebruikers

Facebook schakelde tot voor kort inhuurkrachten in om audiofragmenten van gebruikers te transcriberen. Daar is persbureau Bloomberg achtergekomen op basis van gesprekken met ingewijden. Facebook bevestigt de praktijk, maar benadrukt dat het bedrijf hier al meer dan een week geleden mee is gestopt.

De inhuurkrachten zegden aan Bloomberg dat ze niet wisten waar de audio was opgenomen of hoe Facebook die in handen kreeg. Hun opdracht was enkel om uit te schrijven wat ze hoorden, vertelden ze onder voorwaarde van anonimiteit aan Bloomberg. Bovendien zijn ze niet op de hoogte van de reden waarom de audio moest uitgeschreven worden, vertelden de medewerkers.

Volgens Facebook ging het om audiofragmenten van mensen die zelf hadden aangegeven dat ze hun geluid op schrift gesteld wilden hebben, bijvoorbeeld voor een berichtje. Facebook heeft daar een computergestuurde toepassing voor. De externe krachten die meeluisterden deden dat volgens het socialemediabedrijf om te controleren of de computer zijn werk goed deed.

Facebook heeft niet aan zijn gebruikers gemeld dat derden hun gesprekken zouden kunnen beluisteren. Het bedrijf verklaarde eerder echter al dat het enkel toegang heeft tot de microfoon van de gebruikers als ze daar via de app toestemming voor geven, en wanneer ze een specifieke functie gebruiken die audio vereist, zoals voiceberichten.

De laatste tijd zijn meerdere techconcerns in opspraak gekomen omdat ze meeluisterden naar hun gebruikers. Zo besloot Apple te stoppen met het meeluisteren van spraakopdrachten aan het hulpje Siri en Google kwam met een vergelijkbare maatregel voor gesprekken met zijn Assistent, die onder andere in de Home-luidspreker zit. 

Dat Facebook nu ook volgt, is opmerkelijk omdat topman Mark Zuckerberg eerder nog ontkende dat zijn bedrijf audiofragmenten verzamelde. 

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Piet Dooremont

    Facebook accounts zijn hee gemakkelijk te hacken(denk maar aan het nog niet zo lang geleden schandaal in Duitsland) Nooit vertrouwen in gehad. Hopelijk gaan deze aardigheden nu ook niet gaan uithalen met Whatsapp dat facebook er eigenaar avn is. De geruchten dat ze van plan zijn op reclame e op whatsapp tussen te gooien voorspelt niets goed......

  • james vroman

    geeft niet ...zo luistert er nog iemand eens naar mij ...

Lees meer