Facebook verstrengt gebruik van livestreams na terreuraanslagen Christchurch

Twee maanden nadat een livestream van de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch te zien was op Facebook, kondigt het onlinenetwerk nieuwe restricties voor Facebook Live aan. Gebruikers die zich niet aan de regels houden, zullen voor "een lange tijd" geen livevideo's meer kunnen posten. Dat meldt Facebook vandaag.

De aankondiging van het netwerk komt er aan het begin van een ‘Christchuch-top’ in Parijs, waar een aantal politici zal bespreken hoe ze terreur online kunnen stoppen.

Gebruikers kunnen bestraft worden, als ze bijvoorbeeld een link naar een bericht van een terreurgroep doorsturen. Dan zou de gebruiker dertig dagen van het liveplatform geblokkeerd kunnen worden. Als verdere actie nodig is, zullen ze onder andere ook geen berichten meer op Facebook kunnen plaatsen.

Onderzoeksproject

Daarnaast wil Facebook samen met wetenschappers een onderzoeksproject starten om de beeldherkenning bij video-opnames te verbeteren. Sommige algoritmen van Facebook slaagden er niet in om kopieën van de Christchurch-video te vinden, die wat gewijzigd waren.

Het blijft onduidelijk hoelang de video van de aanslagen in Christchurch beschikbaar was, totdat Facebook ingreep en hem verwijderde. Volgens het sociale netwerk zou dat sneller gebeurd zijn, als iemand tijdens de livestream een melding had gemaakt. In totaal is de originele video zo'n 4.000 keer bekeken - inclusief de 200 kijkers van de livestream - voordat hij verwijderd is van Facebook. 

Verschillende gebruikers hadden ondertussen al kopieën naar andere diensten geüpload. In de eerste 24 uur verwijderde Facebook meer dan 1,5 miljoen video's van de aanval, voordat ze werden geüpload. Ongeveer 300.000 kopieën werden verwijderd, nadat ze gepost waren. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kristof Hernou

    Ik denk dat het zo'n zelfmoordterrorist worst zal wezen dat hij 'voor een lange tijd' niet meer zal kunnen livestreamen op facebook.

Lees meer