3 Elon Musk.
AFP Elon Musk.

FBI onderzoekt gigantische twitterhack: scammers nemen accounts Elon Musk, Bill Gates en andere prominenten over

De Twitteraccounts van verscheidene prominenten en grote bedrijven zijn enige tijd gekaapt geweest door oplichters. Er is om donaties in bitcoins gevraagd op de accounts van bedrijven als Apple en Uber en prominenten als rapper Kanye West, de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden en miljardairs Bill Gates, Michael Bloomberg, Jeff Bezos (Amazon) en Elon Musk (Tesla). De Amerikaanse politiedienst FBI leidt een onderzoek naar de hack.

In de berichten, die weer zijn verwijderd, stond dat mensen een half uur hadden om 1.000 dollar (ruim 876 euro) in bitcoins over te maken. Ze zouden dan 2.000 dollar ontvangen. Het is onduidelijk hoeveel mensen zijn gedupeerd. Volgens persbureau Reuters blijkt uit openbare blockchain-gegevens dat de vermeende oplichters al meer dan 100.000 dollar, omgerekend zo’n 87.000 euro, aan cryptovaluta hebben ontvangen. Blockchain is een collectief logboek dat onder meer wordt gebruikt voor virtueel geld.

Volgens Twitter hebben hackers ingebroken bij medewerkers die toegang hebben tot het “interne systeem” van het sociale mediaplatform. De inbrekers zouden die toegang hebben gebruikt om de controle over een aantal prominente, geverifieerde accounts te kapen. Bij dergelijke accounts, die onder meer door beroemdheden, journalisten, overheden en politici worden gebruikt, is door Twitter gecheckt wie de gebruiker is. “We onderzoeken welke andere kwaadaardige activiteiten ze mogelijk hebben uitgevoerd of tot welke informatie ze mogelijk toegang toe hebben gehad”, stelde het bedrijf in een verklaring over de hacks.

Maatregelen Twitter

Twitter gooide een groot aantal accounts op slot vanwege de aanval en stelde voor een groot aantal gebruikers beperkingen in. In een verklaring stelt het bedrijf de toegang pas weer volledig te herstellen als dat veilig is. “Zware dag voor ons bij Twitter”, zei Twitter-baas Jack Dorsey in een tweet. “We vinden het allemaal verschrikkelijk dat dit gebeurd is.”

Het is nog onduidelijk hoe de daders precies de controle overnamen over de Twitteraccounts. Twitter zei eerder dat ze mogelijk via een of meerdere medewerkers toegang kregen.

Ook Twitteraccount Geert Wilders gehackt

Ook het Twitteraccount van de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders lijkt te zijn gehackt. De profielfoto van de politicus is in de loop van de nacht veranderd in die van een karikatuur van een zwarte man. Ook zijn meerdere berichten over onder meer samenzweringstheorieën geretweet door het account.

Het is niet duidelijk of de vermoedelijke kaping van Wilders’ profiel in verband staat met de gehackte prominente Twitteraccounts waarin om bitcoins werd gevraagd.

Onderzoek

De Amerikaanse politiedienst FBI leidt een onderzoek naar de hack bij Twitter. Het Amerikaanse parlement eist ondertussen opheldering van de firma over het opzienbarende veiligheidsincident. Twitter moet over een week tekst en uitleg komen geven.

In Nederland liet het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten onderzoek te doen naar “de situatie rond Twitter”. 

3
RV
3
RV

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Petros Verschueren

    Het wordt tijd, deze mannen zijn er op uit de macht over de wereld en zijn bevolking over te nemen. Ze zijn negatief bezig.

  • paul lemmens

    waar is het probleem , stonden alleen maar leugens op

Lees meer