Illustratie.
Photo News Illustratie.

Google breekt met jarenlange traditie: Android Q wordt Android 10

Vandaag heeft Google de officiële naam van Android Q prijsgegeven: Android 10. Het einde van een tijdperk dus. In de afgelopen tien jaar gaf het bedrijf de nieuwe Android-versies namelijk steeds een naam van een dessert mee, zoals het recente Android Pie of Android Oreo daarvoor. Android 10 wordt deze herfst verwacht.

Google heeft de stilte doorbroken en de naam voor het nieuwe besturingssysteem onthuld: Android 10. De volgende versies zullen hetzelfde systeem volgen en zullen dus bekend staan als Android 11, Android 12, enzovoort.

Met de nieuwe naam gaat een volledige update gepaard. Zo koos het bedrijf ook voor een nieuw logo. Volgens Aude Gandon, brand director bij Android, geeft het logo het bedrijf een “modernere” uitstraling. De typische robot blijft uiteraard behouden: “De robot is wat Android bijzonder maakt. Het maakt het menselijk, leuk en toegankelijk”, aldus Gandon.

Desserts

Tot nu gaf het bedrijf zijn besturingssysteem steeds een originele naam die verwees naar bekende zoetigheden. Daarvoor volgde men het alfabet en men was intussen bij de lastige letter Q aangekomen. Op internet schreef men grappend dat het bedrijf waarschijnlijk geen desserts kon bedenken en er circuleerden al verschillende ideeën van lekkere toetjes, zoals het Puerto Ricaanse Quesito, het Braziliaanse Quindim of een typisch Franse Quiche.

Volgens Sameer Samat, vice-president product management bij Google, had het bedrijf wel degelijk enkele opties met de Q, maar konden ze die niet wereldwijd gebruiken.  “We hebben een aantal goede namen, maar in alle gevallen sluiten ze delen van de wereld uit”, zegt hij. Zo zou niet iedereen ter wereld weten wat een ‘marshmallow’ is en is ‘lollipop’ niet voor iedereen makkelijk uit te spreken. “Nummers zijn tenminste universeel.”

Android 10

Dat de volgende versie net Android 10 heet (en niet Android 17, naar de zeventiende letter Q) heeft te maken met het aantal versies van het mobiele besturingssysteem. De afgelopen jaren kregen zeventien versies wel een eigen naam, maar niet elke versie kreeg ook een nieuw nummer. 

Zo was er Android Cupcake (Android 1.5), Android Donut (1.6), Android Eclair (2.0), Android Froyo (2.2), Android Gingerbread (2.3), Android Honeycomb (3.0), Android Ice Cream Sandwich (4.0), Android Jelly Bean (4.1), Android KitKat (4.4), Android Lollipop (5.0), Android Marshmallow (6.0), Android Nougat (7.0), Android Oreo (8.0) en Android Pie (9). De eerste twee Android-versies (Android 1.0 en Android 1.1) kregen overigens nog geen zoet koosnaampje. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer