Google scant je e-mails en bewaart al je online aankopen: zo controleer je het zelf

Google blijkt bij te houden wat gebruikers kopen door e-mails te scannen en aankopen onder te brengen op een aparte webpagina. Deze is weliswaar alleen in te zien door de gebruiker, maar de gegevens lijken verzameld te worden zonder goedkeuring van de gebruiker.

Gebruikers kunnen hun eigen aankopen inzien op de webpagina ‘Purchases’ of ‘Aankopen’. De gegevens worden automatisch gescand uit e-mails in Gmail, en vervolgens in een lijst gezet. Het lijkt dus een functionaliteit te zijn die door Google doelbewust is ingebouwd, maar vooralsnog geen aandacht heeft gekregen.

Op de lijst met aankopen is onder meer te zien welk product er door de gebruiker is gekocht, bij welke winkel, wanneer het is afgeleverd en op welk adres dit is gebeurd. Ook digitale aankopen, zoals spellen of video’s, komen in het lijstje terecht. 
Volgens CNBC zouden aankopen vanaf 2012 al worden bijgehouden. In onze test vinden we aankopen van tot 2016 terug. 

Niet alle aankopen lijken te worden geregistreerd; dit lijkt te af te hangen van of de scansoftware van Google de bewuste e-mail accuraat kan scannen. 

RV

Geen uitknop

De functionaliteit roept vragen op omtrent de privacy in Gmail. Eerder was er verontwaardiging omdat de inhoud van e-mail in Gmail werd gebruikt voor advertenties, al is Google daar inmiddels mee gestopt. 

Overigens is het wel mogelijk om aankopen te verwijderen uit de lijst, maar daarvoor moet je de e-mail met de gegevens ook verwijderen. Dat is niet evident als je die e-mail wilt bijhouden voor je administratie of als garantiebewijs. Er is bovendien geen functie om meerdere items tegelijkertijd te verwijderen. 

Ook hoe de functie volledig uitgezet kan worden, blijkt niet uit de informatie die Google online heeft gezet. Volgens een woordvoerder van Google, die een reactie gaf aan CNBC, is er wel een mogelijkheid om aankooptracking uit te zetten, maar de instelling blijkt onvindbaar. 

Hoe verwijderen?

Wil je de lijst toch wissen? Dan moet je handmatig alle e-mails verwijderen die Google gebruikt om je aankopen te registreren. Zo doe je het. 

Ga naar ‘Aankopen’. Klik op de aankoop die je wilt verwijderen en klik op het volgende scherm op ‘Aankoop verwijderen’. Daarna word je doorgestuurd naar de e-mail in je Gmail-inbox. Verwijder tot slot de e-mail door op het vuilbakje bovenaan te klikken. Herhaal het proces voor elke aankoop die je wilt wissen.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rudy Control

    Spionage ???

  • Jacobus van Roozendaal

    Idd Marc Spandel, niks geregistreerd en ik heb wel degelijk verschillende aankopen gedaan

Lees meer