AFP

Grootste cybercrimineel ooit is Canadese tiener met 'swatting' als handelsmerk

Hij opereerde onder de naam 'Obnoxious', iets als 'onuitstaanbaar' in het Nederlands. Hij maakte vele vrouwelijke slachtoffers met zijn kwaadwillige specialisatie: swatting. Voor de gestoorde Canadese tiener uit Vancouver was het een spel: met valse noodoproepen eliteagenten (SWAT-team) laten uitrukken naar het huis van de meisjes die hij stalkte. Hij zit voorlopig vast in een jeugdinstelling, maar straks komt hij weer vrij. Velen houden hun hart vast voor dat moment.

Obnoxious is amper 17. Zijn identiteit wordt daarom niet vrijgegeven. De Canadees is misschien wel de grootste internetcrimineel ooit. Een bedenkelijke eer. Hij begon met zijn criminele praktijken in augustus 2013. Hij verklaarde vanaf dan de virtuele oorlog aan zijn slachtoffers, een oorlog die meer dan een jaar zou duren en alsmaar erger en gevaarlijker werd. Waarom? Tijdens de privégesprekken met zijn slachtoffers via Skype vertelde de cybercrimineel een enkele keer over zijn depressies en het misbruik door zijn ouders.

Zijn 'rekruteringsveld' was de sociaalnetwerksite Twitch, waarop gebruikers met elkaar chatten terwijl ze kijken naar andere die aan het gamen zijn. Een bizarre bezigheid ongetwijfeld in de ogen van velen, maar Twitch is op zijn hoogtepunt populairder dan Facebook. Wie veel volgers heeft, kan er ook heel wat centjes mee verdienen.

Fanselfies en naaktfoto's
Met een simpele technische truc vertraagde de tienercrimineel eerst de internetverbinding van de jonge vrouwen, zodat die geld verloren. Dan stuurde hij een privéberichtje om zich kenbaar te maken als dader. Vervolgens vroeg hij gunsten van zijn slachtoffers in ruil voor het herstellen van hun verbindingssnelheid. Ze moesten onder meer selfies maken terwijl ze een papier vasthielden waarop 'Obnoxious' stond. Alsof ze fans van hem waren.

Maar hij eiste ook naaktfoto's en telefoonseks. Hij zette persoonlijke informatie van de vrouwen op het internet, postte foto's van hen op Twitter. Zelfs een naaktfoto van een 14-jarige, waarna hij pochte een pedofiel te zijn. Een transgendervrouw liet hij weten haar medisch dossier te kennen. Hij postte haar geboortenaam op Twitter. Telkens als Twitter hem bande, maakte hij gewoon een nieuwe account aan.

Naïeve bedrijven
Hij vond de private informatie over de vrouwen op angstwekkend makkelijke wijze. Hij belde gewoon naar klantendiensten van bedrijven en nam de identiteit aan van zijn slachtoffers. Een klein beetje info over hen volstond om de firma's om de tuin te leiden. Zo kon hij erg eenvoudig, bij Amazon bijvoorbeeld, paswoorden laten vervangen als hij de naam van een huisdier kende of de geboortedatum. Dat beweert een van zijn prooien, Janet, aan The New York Times.

Toen Janet niet reageerde op zijn stalking, richtte de cybercrimineel zich tot haar vrienden. Hij dreigde ermee haar te 'swatten', als ze niet zou spreken met hem. "Ze zal een SWAT-team over de vloer krijgen in haar ouderlijke huis, met al die geweren op hen gericht."

Dat was het begin van zware pesterijen en stalking in het échte leven. Hij plaatste enorme bestellingen van gekke pizza's op naam van zijn slachtoffers. Hij bombardeerde hun telefoons met oproepen en honderden boodschappen tegelijkertijd. Maar swatting was zijn ultieme wapen. Hij belde de politie op met valse bommeldingen op het adres van de slachtoffers, dat van hun ouders of dat van vrienden. Meer dan 40 keer deed hij dat, vaak meer dan eens bij hetzelfde doelwit. Een serieswatter.

"Meest angstaanjagende ervaring ooit"
Zwaarbewapende special forces stonden plots in woonkamers van nietsvermoedende, onschuldige gezinnen. Met honden, helikopters en gepantserde wagens. Voor de 26-jarige Allison Henderson uit Californië - slachtoffer van Obnoxious - was het "de meest schrikwekkende ervaring ooit in mijn leven". Een ander meisje uit Arizona moest stoppen met haar universiteitsstudies nadat Obnoxious haar Twitter had gehackt om er valse bericht op te zetten. Ze kreeg slaapstoornissen en was angstig. "Haar leven verwoest, en dat van ons ook", zei haar moeder.

Maar de gestalkte vrouwen richtten zelf een online groep op om alle informatie over Obnoxious en zijn stalking te verzamelen. Op zijn 'hitlist' stonden 99 jonge vrouwen. In augustus vorig jaar kon een agent de FBI overtuigen in te grijpen. Tegen december had Obnoxious door dat de politie hem op de hielen zat. In een laatste poging om aandacht te trekken, streamde hij negen uur lang live zijn valse noodoproepen op verscheidene sites. Op 5 december 2014 werd hij aangehouden. Volgens het psychiatrisch verslag vertoont hij trekken van psychopathie. In juli werd hij veroordeeld tot 16 maanden opsluiting in een jeugdgevangenis. In maart komt hij vrij. Zijn slachtoffers zijn er niet gerust in, en vooral niet in de vele fans die de serieswatter had. Eén telefoontje volstaat om iemands leven op stelten te zetten.

Lees meer