ANP XTRA

Hacker legt telecomprovider plat: opdrachtgever is een concurrent

Een Britse hacker moet de gevangenis in omdat hij DDoS-aanvallen uitvoerde op een telecomprovider uit Liberia. Hij legde de systemen plat in opdracht van een concurrent van het bedrijf. 

De man werd vandaag in Londen veroordeeld tot twee jaar en acht maanden celstraf. De nu 30-jarige Brit begon in oktober 2015 met de aanvallen op provider Lonestar MTN. Hij gebruikte onder meer gehackte beveiligingscamera's.

Hij gaf die de opdracht om allemaal tegelijk computersystemen van de provider te bezoeken. Die konden al dat verkeer niet aan en bezweken. In november 2016 was de aanval zelfs zo hevig dat al het internet in heel het West-Afrikaanse land platlag.  DDoS staat voor Distributed Denial of Service, websites worden zo niet of aanzienlijk trager bereikbaar. 

Gefrustreerde klanten

Lonestar MTN verloor tientallen miljoenen euro's door de aanvallen, onder meer doordat gefrustreerde klanten hun abonnement opzegden. De hacker, die de schuilnamen BestBuy en Popopret gebruikte, voerde de aanvallen uit in opdracht van een hoge bestuurder van concurrent Cellcom. 

De hacker kreeg daar een maandelijkse vergoeding voor. De Brit voerde in november 2016 ook een aanval op Deutsche Telekom uit. Daarvoor kreeg hij eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf in Duitsland.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer