AFP

Instagram pakt online intimidatie aan, Twitter verscherpt regels voor haatcommentaren

Instagram gaat nieuwe hulpmiddelen installeren in de strijd tegen online intimidatie om zo een "veilige omgeving" te creëren voor de gebruikers. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Twitter voert vandaag nieuwe regels in, waardoor haatberichten die gericht zijn tegen religieuze groepen verwijderd kunnen worden. 

In de huidige gebruiksvoorwaarden van Twitter is het al verboden om dreigberichten te formuleren op basis van ras, etniciteit, religieuze overtuiging, enz... Maar nu worden de regels verscherpt en is een rechtstreekse aanval niet langer noodzakelijk. Een algemeen haatbericht volstaat. “Onderzoek heeft aangetoond dat de ontmenselijking van taal de risico’s vergroot”, klinkt het. Het sociale medium moet wel eerst geïnformeerd worden over deze tweets, maar zou ze dan zelf verwijderen, klinkt het. 

Instagram wil dan weer de strijd tegen online pesten aangaan. Zo zullen gebruikers die een beledigende opmerking willen plaatsen een melding krijgen met de vraag of ze dat bericht echt willen posten. Die tool wordt gegenereerd door artificiële intelligentie. "Deze tussenkomt geeft mensen de mogelijkheid om na te denken en hun opmerking te annuleren, en zo komt de kwetsende opmerking niet tot bij de ontvanger", verklaart Adam Mosseri, topman bij Instagram.

Een andere tool, die de naam ‘Restrict’ kreeg, geeft gebruikers de mogelijkheid om bepaalde accounts restricties op te leggen. Zo zullen de berichten van de gebruikers nog geplaatst worden, maar kan enkel de afzender het bericht zien. Op die manier kan een slachtoffer de schade beperken door hatelijke opmerkingen van iemand anders niet zichtbaar te maken.

Als een gebruiker iemand een restrictie heeft opgelegd, kan de ander niet zien wanneer de gebruiker online is. Ook zal die persoon niet kunnen zien of de ontvanger persoonlijke berichten heeft gelezen, verklaart Mosseri.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Zouden ze hier ook beter doen !

Lees meer