Joël De Ceulaer stopt met columns schrijven en tweets versturen: "Op den duur ben ik zelf mijn eigen meningen grondig beu."
Karel Duerinckx Joël De Ceulaer stopt met columns schrijven en tweets versturen: "Op den duur ben ik zelf mijn eigen meningen grondig beu."

Joël De Ceulaer stopt met zijn mening geven (in columns en op Twitter)

Knack-journalist en -columnist Joël De Ceulaer heeft vanaf volgende week geen mening meer. In een interview in Zeno, de weekendbijlage van De Morgen, legt hij uit waarom hij stopt met politieke interviews afnemen, columns schrijven en tweets spuien: "Ik wil geen karikatuur worden van mezelf."

Hij was al met de politieke interviews gestopt, maar ­volgende week woensdag verschijnt zijn column 'Lastpost' ook voor de allerlaatste keer in Knack. "Als columnist moet je er af en toe volledig uit, vind ik", zo vertelt De Ceulaer (50) in Zeno. "Ik wil geen karikatuur worden van mezelf. Op den duur ben ik zelf mijn eigen meningen grondig beu."

De Ceulaer wil consequent zijn, en daarom stopt hij ook met zijn mening te ventileren in 140 tekens op Twitter, waar hij als @jdceulaer 16.700 volgers heeft. "Ik zal af en toe nog wel iets tweeten over mijn bezigheden, maar ik ga niet meer aan opiniemaken doen. Ik ga een opiniedetox aanvatten."

De Ceulaer verstuurde ondertussen 20.000 tweets, soms 40 per dag. "Ja, het is vreselijk. Het neigt naar een verslaving. Ik hoor ook wel eens van andere mensen dat ik te veel twitter. Irritant veel, vinden sommigen. Ik kan dat begrijpen."

"Ieder mens heeft tenslotte maar een beperkt aantal uitgesproken ­meningen", vervolgt hij. "Als je jezelf achter je bureau hoort zuchten omdat je weer een variatie op dezelfde mening moet gaan schrijven, dan is het tijd om te stoppen."

Ik ga niet meer aan opiniemaken doen. Ik ga een opiniedetox aanvatten."

Joël De Ceulaer

Lees het volledige interview met Joël De Ceulaer vanavond al in de Pluszone van deze website. Of morgen in Zeno, de weekendbijlage van De Morgen. 

Lees meer