Een deel van het Facebooklogo opgebouwd uit foto's van gebruikers.
AFP Een deel van het Facebooklogo opgebouwd uit foto's van gebruikers.

Kort geding: oma moet foto's kleinkinderen van Facebook halen

De rechtbank in de Nederlandse stad Arnhem (Gelderland) heeft beslist dat een vrouw foto's van haar kleinkinderen van Facebook en socialemediawebsite Pinterest moet verwijderen. De oma had geen toestemming om die foto's te publiceren en haar dochter - met wie zij ruzie heeft - spande een kort geding tegen haar aan. 

De rechter nam die beslissing op basis van Nederlandse privacywetgeving. Het gaat concreet om de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming (UAVG), waardoor de vrouw de foto’s van haar kleinkinderen dient te verwijderen.

De mama heeft drie kinderen,  van veertien, zes en vijf jaar oud. De oudste heeft zeven jaar, tot april vorig jaar, bij zijn grootouders gewoond. Daarna is hij bij zijn vader gaan wonen. De vrouw en haar ex hebben samen het gezag over de jongen en zij heeft als enige het gezag over de jongste twee.

Al zeker een jaar heeft ze geen contact meer met haar moeder vanwege een ruzie.  De mama zag dat haar moeder foto's van de kinderen op Facebook had gezet, waarna ze een advocaat onder de arm nam. In februari nam deze contact op met oma met de vraag de plaatjes te verwijderen. De vader van de kinderen wilde ook niet dat de foto’s op Facebook stonden. Grootmoeder zou daar geen gehoor aan hebben gegeven, ook niet nadat ze daar nog een keer op was gewezen. Uiteindelijk spande de dochter een kort geding aan.

Speciale band

Op de zitting twee weken geleden liet haar moeder, de grootmoeder van de kinderen, weten dat ze de foto’s al had verwijderd, op eentje na. Het was een foto van de oudste en ze vroeg de rechter of ze die mocht laten staan vanwege de speciale band die ze met de jongen had. Ze had tenslotte jaren voor hem gezorgd.

Verder bleek ze nog een foto van haar dochter en de kinderen op Pinterest te hebben staan. Daar had ze al jaren niets meer mee gedaan, stelde ze.

Dwangsom

De rechter oordeelde twee weken na de zitting dat de grootmoeder beide foto’s moet verwijderen en geen nieuwe afbeeldingen van haar kleinkinderen op de sociale media mag plaatsen. Ze heeft geen toestemming van de ouders en haar emotionele band met de oudste doet daar niets aan af.

De dochter had gevraagd een dwangsom op te leggen van 250 euro per dag als de foto’s toch bleven staan. De rechter hield het op een dwangsom van 50 euro per dag met een maximum van duizend euro. 

Lees ook: Facebook verwijdert pak meer haatberichten

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy De Vos

    In wat voor een wereld leven wij?

  • chris moerman

    schandalig, uw eigen moeder, die u het leven schonk, voor de rechter slepen. er zijn veel ergere dingen dan een paar foto's in het leven.

Lees meer