2 Schutter Brenton Tarrant filmde live hoe hij zijn wapens uit de auto haalt en vervolgens begint te schieten op moskeegangers.
AFP Schutter Brenton Tarrant filmde live hoe hij zijn wapens uit de auto haalt en vervolgens begint te schieten op moskeegangers.

Live meekijken met massamoord: “Internetreuzen moeten ingrijpen”

Opnieuw wordt een gruwelijke misdaad live uitgezonden via de sociale media. Waarom lijken internetreuzen maar geen grip te krijgen op de verspreiding van zulke gruwelijke beelden? “Technisch moet het wel lukken.”

De schietpartij op een van de twee moskeeën in Christchurch was live te volgen op Facebook. De schutter droeg een bodycam en streamde de beelden via zijn account. Facebook heeft aan Nieuw-Zeelandse media laten weten dat de video intussen is verwijderd. “De politie waarschuwde ons voor een video kort na het begin van de livestream. We hebben de video snel verwijderd en de Facebook- en Instagram-accounts van de schutter geblokkeerd.” 

Als een olievlek

Facebook, YouTube en Twitter proberen de misselijkmakende beelden snel te verwijderen, maar op internet is het kwaad binnen mum van tijd geschied. De video gaat als een olievlek rond. Inmiddels circuleert het filmpje dus overal en is te zien hoe de dader ogenschijnlijk kalm met zijn auto naar een moskee rijdt, wapens uit zijn achterbak pakt en het vuur opent op moskeegangers. Zo registreert de camera op zijn helm minutieus hoe de 28-jarige Brenton Tarrant tientallen mensen doodt. De stream eindigt wanneer de man met hoge snelheid wegrijdt. 

Online wordt de 17 lange minuten durende video omschreven als ‘de eerste first person mass shooting’ - de eerste massamoord gefilmd vanuit het gezichtspunt van de dader - in videogames overigens het meestgebruikte perspectief. Maar de bloedige aanslag is zeker niet de eerste gruweldaad die live de wereld in geslingerd wordt via de sociale media. Eerder gingen al beelden rond van moord, zelfmoord en verkrachting via Facebook, Twitter en andere kanalen.  

2 Dader Brenton Tarrant.
rv Dader Brenton Tarrant.

De reactie van de grote internetbedrijven is steeds vergelijkbaar: we doen ons best om schadelijke video's te weren. De inhoudelijke controle is vaak een combinatie van kunstmatige intelligentie (digitale detectie) en mensenwerk (voor controle achteraf). Het ‘algoritme’ wordt zo getraind dat seks, geweld en haatzaaien snel onderschept wordt. Critici betwijfelen echter of er voldoende werk van gemaakt wordt. Zo glipte deze video van de Australiër die de wapens opneemt en begint te schieten blijkbaar eenvoudig door de digitale detectiemuur. 

Rode vlag

Het moet technisch mogelijk zijn om deze combinatie van beelden en geluiden - wapens in beeld, het geluid van schoten, geschreeuw, vluchtende mensen - een ‘rode vlag’ te geven, denkt Nederlander Joost de Wit, CEO van Media Distillery, een technologiebedrijf gespecialiseerd in automatische beeldherkenning. “Dit is niet het meest ingewikkelde beeld, zou je zeggen. Je kunt een algoritme best aanleren dat deze combinatie van factoren herkend moet worden, daar is zeker ruimte voor verbetering”, stelt hij. Al loop je dan al snel aan tegen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. 

Verbeter de algoritmes, zet er meer mensen op, investeer erin. Wat ze nu doen is peanuts vergeleken bij de miljardenwinst die ze maken

Jan van Dijk, hoogleraar Nieuwe Media

Peanuts

Jan van Dijk, hoogleraar Nieuwe Media aan de Universiteit Twente benadrukt daarbij dat het vooral een kwestie van ‘willen’ is: “Bedrijven als Facebook en Twitter zijn verantwoordelijk voor de inhoud die ze vertonen. Dus verbeter de algoritmes, zet er meer mensen op, investeer erin. Wat ze er nu aan doen is peanuts vergeleken bij de miljardenwinst die ze maken.”

In een reactie benadrukt Facebook dus dat het alles in het werk stelt om zulke video's te weren. De accounts van de dader zijn ook verwijderd. Waarom de beelden niet sneller gedetecteerd werden, kon een woordvoerder niet zeggen.  

Bekijk ook:

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Renaat Moerman

    Schuif die "experts" een laptop onder hun vingers en vraag ze zelf zo een algoritme te schrijven. Meestel zijn ze te dom om nog maar een paar lijnen vb script te maken. Ze weten aan geen kanten waar ze het over hebben.

  • sjaak vanslembrouck

    @Jose Adan Ik hoop voor jou dat je een grap aan het maken bent want er zijn tientallen studies die bewijzen dat een game nooit de reden kan zijn voor geweld. Als je al zo gestoord bent dat je dit overweeg kan een film, een tekst een game, of gewoon iemand die verkeerd naar je kijkt tot did lijden. Games treffen hier geen schuld.

Lees meer