Thinkstock, Test-Aankoop

Mobiel surfen: de échte snelheid en kwaliteit per operator

Bij de drie grote operatoren, Proximus, Orange en Telenet-Base, ging de mobielnetwerkkwaliteit er de laatste jaren flink op vooruit. De metingen die Test-Aankoop met behulp van zijn gratis app 'BeCover+' uitvoert, leggen wel nog grote verschillen tussen die operatoren bloot. Voor de consument die in een bepaalde zone op zoek is naar de operator met de beste netwerkdekking, is dat een grote hulp.

In het algemeen komt Proximus als winnaar uit de bus - hij is het allerbeste in het Brussels Gewest -, de rode lantaarn is voor Orange - die met name een bodemscore haalt in de provincie Luxemburg.

Test-Aankoop meet permanent de kwaliteit van het netwerk van de drie grote marktspelers: Proximus, Orange en Telenet-Base. Dat kan dankzij zijn gratis app BeCover+. Ongeveer 3.000 consumenten hebben die al gedownload via de Google Play Store of de App Store. Eenmaal ze op een smartphone staat, meet ze constant de kwaliteit van de mobiele internetverbinding. Zo komt de consument te weten welke operator de beste dekking biedt op de plaatsen in het land waar hij zich meestal bevindt (thuis, het werk enz.).

Hij verneemt welke de download- en uploadsnelheden zijn, hoe snel hij kan surfen op het net en video's streamen, kortom hij komt te weten welke operator het best is voor zijn situatie. De gegevens van de metingen worden volgens Test-Aankoop volledig anoniem opgeslagen.

Interactieve kaart

Op die manier kan de consumentenorganisatie een interactieve kaart van België publiceren op www.testaankoop.be/mobieledekking. Die kaart geeft per provincie en per operator de kwaliteit van het mobiele internet weer.

Erg variabele resultaten: van 37 tot 100 op 100

Het beste resultaat (100) is dat van Proximus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de provincie Namen behaalt die operator zijn slechtste score (46). Ook Orange zet in het Brussels Gewest zijn beste resultaat neer (77), zijn slechtste in de provincie Luxemburg (37). Telenet-Base tot slot blinkt uit in Luik met een score van 86, tegen slechts 39 in Waals-Brabant.

Iedereen kan mee helpen om de resultaten van deze kwaliteitsmetingen nog te verfijnen met BeCover+. Zo kan elke consument de operator vinden die de beste dekking biedt in de zone waar hij zich meestal bevindt. Om de operator te vinden die het best bij de behoeften aansluit, kunnen consumenten ook steeds een simulatie doen in de onlinevergelijker van Test Aankoop: www.testaankoop.be/vergelijkgsmtarief.

Lees meer