Thinkstock

Officieel: binnenkort kijk je probleemloos Netflix in het buitenland

Wie een abonnement heeft op Netflix, Spotify, Deezer of een andere online dienst zal binnenkort ook in het buitenland probleemloos van zijn favoriete films, tv-series, sportwedstrijden, muziek of games kunnen genieten. Het Europees Parlement heeft vandaag de regels over de zogenaamde meeneembaarheid van digitale rechten goedgekeurd.

'Deze inhoud is niet beschikbaar.' Het is een boodschap die veel internetgebruikers te zien krijgen als ze in het buitenland een vertrouwde website willen raadplegen. Ze beschikken over een digitaal abonnement om online muziek te beluisteren, hun favoriete programma's te bekijken of te gamen, maar daar kunnen ze vaak enkel in eigen land gebruik van maken.

2018
Daar wordt nu een mouw aan gepast. Wie tijdelijk in het buitenland verblijft -op vakantie, voor het werk of om te studeren- zal ook daar probleemloos gebruik kunnen maken van zijn betalend abonnement. Het Europees Parlement keurde het akkoord dat daarover gesloten is met de lidstaten formeel goed.

De nieuwe regels zouden in de loop van 2018 van kracht moeten worden. Dienstverleners die gratis abonnementen aanbieden -zoals openbare omroepen- kunnen kiezen of hun content over de landsgrenzen mag meegenomen worden.

"Problematiek treft veel mensen"
Het toenemend gebruik van smartphones en tablets maakte de vraag om digitale rechten niet langer te beknotten steeds prangender. "De problematiek treft wel degelijk veel mensen: enkel in Vlaanderen beschikken al meer dan 600.000 mensen over een Netflix-abonnement", weet Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA).

Bijna de helft van de internetgebruikers (49 procent) kijkt, luistert of gamet online, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Verwacht wordt dat online diensten nog populairder zullen worden wanneer op 15 juli de roamingkosten definitief worden afgeschaft.

2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • vincent vankeerberghen

    Ik kan in Nederland al gebruik maken van Netflix als ik er op vakantie ben. Ik krijg dan ook hun aanbod, met andere films en series. Zou leuk zijn mocht dit op alle Europese landen van toepassing worden.

  • N A

    Dat betekent dat we binnenkort ook met ProximusTV of Yelo op het netwerk van een andere provider kunnen kijken?

Lees meer