Ter illustratie
EPA Ter illustratie

Pinterest verwijst naar officiële gezondheidsinstanties bij zoekopdrachten over mazelen en vaccinaties

De sociaalnetwerksite Pinterest heeft besloten zich te mengen in de strijd tegen misinformatie omtrent vaccinaties. Voortaan zal de site bij zoekopdrachten naar mazelen en vaccinaties immers doorverwijzen naar officiële gezondheidsinstanties. Dat meldt het bedrijf op zijn website.

Terwijl Pinterest aanvankelijk geen enkel resultaat meer toonde na een zoekopdracht omtrent vaccinaties, zal het gebruikers nu doorverwijzen naar de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die waarschuwt voor de zogenaamde ‘antivaxxers’ die foutief nieuws verspreiden over de gevolgen van een vaccinatie.

Die desinformatie zorgde alvast voor een mazelenuitbraak in Europa: Oekraïne, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland en Servië kampen met minstens 1.000 gevallen. Maar ook België kampt met een ongeziene opmars. Alleen in februari waren er hier 90 nieuwe patiënten, tegenover 20 in januari. 

Omdat sociale media een grote rol speelden bij het verspreiden van de foutieve informatie, staan ze inmiddels onder streng toezicht. Facebook nam alvast maatregelen, nu volgt Pinterest met aangepaste zoekresultaten.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lore Kluwer

    Pff, Pinterest is een stuk minder leuk geworden sinds het naar de beurs is getrokken en vol betaalde pins staat. Ook hun drang om de dingen om de haverklap te veranderen, terwijl de vroegere manier perfect werkte, bevalt me niet. Jammer, want het was ooit een superhandige tool.

Lees meer