ANP XTRA

Populaire wachtwoorden: Vlamingen kiezen koosnaampjes en voetbalclubs, Duitsers gaan voor dure auto's

Vlamingen zijn gek op het gebruik van wachtwoorden als bolleke en sloeber, maar kiezen naast koosnaampjes, ook vaak hun favoriete voetbalclub. Het allerpopulairst zijn, alle waarschuwingen over cybercriminaliteit ten spijt, nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden als 123456, welkom en qwerty.

Dat blijkt uit een wachtwoordenanalyse van de site Scattered Secrets. Initiatiefnemers van deze site zijn Rickey Gevers en Jeroen van Beek. Via hun site, sinds twee jaar actief, kun je controleren of je wachtwoord ooit is gelekt of gekraakt. Inmiddels hebben de Nederlanders al bijna 4 miljard wachtwoorden verzameld.

Voorkeuren

Scattered Secrets vergeleek de meest gebruikte (en ook gelekte) wachtwoorden van Belgische, Nederlandse en Duitse gebruikers. Uit deze data blijkt dat de inwoners van de drie landen zo hun eigen voorkeur hebben. Net als Nederlanders, gebruiken ook de Belgen vaak voetbalclubs als wachtwoord. Met name de clubs Anderlecht en Standard Luik doen het goed. Feyenoord is in Nederland de onbetwiste nummer één als het gaat om meest gebruikte clubnaam voor het beveiligen van accounts. 

Verschil met onze noorderburen is het gebruik van koosnaampjes. Zo zijn Vlamingen gek op het gebruik van wachtwoorden als bolleke en sloeber. “Bij ons zie je dat eigenlijk niet”, zegt Nederlander Jeroen van Beek. “Ik heb trouwens wel wat geleerd over de Vlaamse taal, bij het woord sloeber dacht ik aan armoedzaaier. Geen idee dat het daar een koosnaampje is.”

Porsche en Mercedes

Voetbalclubs als Bayern Munchen of Schalke 04 komen dan weer niet voor in de lijst van meest gebruikte wachtwoorden in Duitsland. “De Duitsers kiezen juist voor hun favoriete automerk. Porsche en Mercedes zijn bijvoorbeeld populair. Maar ook het wachtwoord fuckyou komen we veel tegen.”

Van Beek is verbaasd dat sommige sitebeheerders nog steeds simpele wachtwoorden als 123456 accepteren. “Minimaal acht karakters en een combinatie van cijfers en letters is toch wel het minste wat je van deze beheerders mag verwachten. Anders is de kans erg groot dat de wachtwoorden in verkeerde handen komen en daar kan veel ellende uit voortkomen. Ondanks alle voorbeelden van gehackte gegevens, is de beveiliging vaak niet op orde.”

Gemakzuchtig

Voor veel accounts zijn wachtwoorden nodig, dit verklaart volgens Jeroen van Beek dat mensen gemakzuchtig zijn en hetzelfde wachtwoord meerder malen gebruiken. “Het kan grote gevolgen hebben. Hackers kunnen de gegevens gebruiken om te pesten, denk bijvoorbeeld aan het ongevraagd upgraden van abonnementen van streamingdiensten als Netflix. Dan moet je opeens voor een duurder abonnement betalen, terwijl je dat nooit hebt aangevraagd. Maar het kan veel verder gaan, hackers kunnen via je wachtwoord bij je pensioen- of bankgegevens. Of ze bestellen op jouw account een koelkast of wasmachine bij een online retailer.’’

Dat blijkt volgens het Financieele Dagblad uit een analyse van wachtwoorden op de site Scattered Secrets van Rickey Gevers en Jeroen van Beek, twee Nederlandse experts in computerbeveiliging. Op deze site kun je checken of je wachtwoord ooit is gelekt en gekraakt.

De database van Scattered Secrets bevat op dit moment bijna 4 miljard gekraakte wachtwoorden. De teller op de homepage staat op ruim 3,86 miljard, maar elke seconde komen er wachtwoorden bij.

In de Nederlandse ranglijst staat 'feyenoord' op plek 15 en 'ajax' op 30. Beide met kleine letter; Feyenoord en Ajax met hoofdletter worden veel minder gebruikt. De harde cijfers zeggen nog meer dan de plek op de ranglijst: 'ajax' is 3.832 keer gebruikt, 'feyenoord' 10.409 keer.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer