Google zou ervoor hebben gekozen het datalek te verzwijgen uit vrees voor reputatieschade.
REUTERS Google zou ervoor hebben gekozen het datalek te verzwijgen uit vrees voor reputatieschade.

Privégegevens 500.000 gebruikers Google Plus mogelijk op straat beland

Privégegevens van 500.000 gebruikers van het sociale netwerk Google Plus zijn mogelijk op straat beland. Google heeft ervoor gekozen het datalek onder de pet te houden, zo bevestigt Google na berichtgeving van The Wall Street Journal.

Google kondigt in een mededeling over het lek het einde aan van de consumentenversie van Google Plus. Het sociale netwerk werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit echt van de grond gekomen.

Sociale media liggen extra onder een vergrootglas sinds het grote datalek bij Facebook dat eveneens in de lente bekend werd. Daarbij kregen derden toegang tot gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Facebook is vele malen groter dan Google Plus.

Welke gegevens?

Volgens Google werd in maart een fout in de software ontdekt. Die fout zorgde ervoor dat gegevens die niet door de gebruiker op 'openbaar' waren gezet toch twee weken lang vindbaar waren. Het ging om informatie over namen, e-mailadressen, beroepen, geslacht en de leeftijd van gebruikers, maar niet om berichten, foto's, video's of telefoonnummers.

De technologiegigant zegt de zogeheten 'bug' in de software dezelfde maand te hebben verholpen en geen aanwijzingen te hebben dat kwaadwillenden de informatie hebben gezien of misbruikt. Google zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen welke gebruikers door het lek zijn geraakt.

Gebruikers niet verwittigd

"We sturen elk jaar miljoenen notificaties naar onze gebruikers over privacy- en beveiligingszaken", zegt Michiel Sallaets, woordvoerder van Google. "Als er mogelijk gebruikersdata zijn getroffen, gaan we verder dan het wettelijke vereiste. Bij het bepalen of we gebruikers op de hoogte stellen, kijken we naar verschillende criteria, waarbij we onze gebruikers voorop stellen."

"We hebben onderzoek gedaan en keken daarbij naar de gevoeligheid van de data, of getroffen gebruikers accuraat konden worden geïdentificeerd om hen te informeren, of er bewijs is van misbruik en of er stappen zijn die gebruikers en ontwikkelaars moeten nemen. Bij geen van deze drie punten was dat voldoende het geval", vervolgt Salaets.

Bedrijfsversie

"Het onderzoek legde wel bloot hoe moeilijk het is om een succesvol Google+ te bouwen en te onderhouden, dat voldoet aan de verwachtingen van consumenten. Kijkend naar deze uitdagingen en het zeer geringe gebruik van Google+ onder consumenten, hebben we besloten de consumentenversie van Google+ op te heffen." De komende tien maanden wordt Google Plus uitgefaseerd voor consumenten. De dienst kan ook worden gebruikt door bedrijven. Die tak blijft wél bestaan.

De aandelen van Alphabet, het moederbedrijf van Google, zakten naar de laagste koers sinds juli na het bericht van The Wall Street Journal, meldt het financieel nieuwsagentschap Bloomberg. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Raphael Kerser

    Er zijn toch maar 5 mensen die Google+ gebruiken. Dus ze hebben gewoon 100.000 keer 5 dezelfde gegevens!

  • Freddy De Vos

    Ohnee, ze hebben mijn gegevens! Wat nu? I don't give a fuck! Er zijn ergere dingen in dit land zoals justitie en onze huidige regering.

Lees meer