thinkstock

Student ontdekt "eenvoudige en betaalbare" manier om wifi 100 keer sneller te maken

Draadloos internet dat nooit 'verstopt' raakt en moeiteloos honderd keer sneller is dan de betere wifi-verbindingen die nu in gebruik zijn. Volgens onderzoekers van de TU Eindhoven is het binnen handbereik en ook nog vrij eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Ze bedachten een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.

Ieder apparaat krijgt zijn eigen golflengte en daardoor hoeft de capaciteit niet met andere apparaten te worden gedeeld. Dat scheelt een hoop ergernis, want het internet wordt op deze manier niet traag door een teveel aan apparatuur met internetverbinding. Onderzoeker Joanne Oh is cum laude op het onderwerp gepromoveerd, liet de universiteit vandaag weten.

Het systeem werkt via 'lichtantennes' die bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd en van daaruit de lichtstralen heel nauwkeurig op apparaten richten. Voordat het klaar is voor de consument moet nog worden gewerkt aan de techniek die bijhoudt waar apparaten zijn. Ook is meer werk nodig aan het achterliggende centrale glasvezelnetwerk. Dat gaat nog zeker vijf jaar duren, verwacht hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen van de TU/e.

19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • dirk van melle

    Steve Walschot,, ja kan best zijn, en ik geloof je best, Wat me kregelig maakt is dat ze hun tariefopslag verhalen op al hun "verbeteringen" eigenlijk zitten we volgens telenet bij het beste netwerk! hun gesleutel aan dat netwerk hoeven wij niet bij te betalen! Ik hang beroepsmatig veel af van internet (voip), maar de keren dat er een halve dag "nîks netwerk" is, sta ik daar! En gebeurt heel veel de laatste tijd.

  • Steve Walschot

    Dirk van melle, die werken zal je inderdaad bij u thuis niet merken. De werken die telenet uitvoert zijn voor de vergroting van de huidige bandbreedte, bij u thuis komt volgens abonnement 100 of 200Mb/s binnen en dit zal altijd zo zijn. Of het buiten nu op 600Mb/s is, of op de volle 1Gh. Uw snelheid is bepaald door het abonnement en modem, niet door de werken.