Een 5G-zendmast.
AFP Een 5G-zendmast.

Exclusief voor abonnees

Supersnel internet is op komst, maar veroorzaakt 5G straks een kankergolf? Expert scheidt feiten van fabels

5G, het mobiele netwerk dat volgend jaar uitgerold wordt, wekt gemengde reacties op. De Heilige Graal volgens sommigen — want tot honderd keer krachtiger dan de huidige 4G —, levens­bedreigend volgens anderen. Want een hogere internetsnelheid zou pakken meer elektromagnetische straling opleveren, en zelfs hersentumors veroorzaken, waarschuwen bepaalde onrustzaaiers. Professor Guy Vandenbosch (KU Leuven) scheidt feiten van fabels. 

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Juliette Nijs

    wat gaan we hier aan hebben als 5g amper tot niet door muren kan? Ik heb in huis nu al zelfs totaal geen ontvangst met Proximus en Telenet (zelfs gewoon telefoon lukt vaak niet) en dat in Antwerpen! Enkel Orange geeft hier vol bereik op 4g is het geen optie dat alle providers dan ook gelijk hun vaste modems aanpassen en voorzien van dit 5g signaal zodat er binnenhuis ook ontvangst zal zijn??

  • Erwin Fiers

    De signalen zijn in de vorm van kanteelblokspanning.Die heb je nodig om door de muren te geraken.Maar door de betere isolatie van onze woningen ondervind ik ook soms problemen om een snelle verbinding te krijgen.De gezondheid is een andere zaak.

Lees meer