AP

Twitter stapt af van limiet van 140 tekens per tweet

Het aantal tekens dat twitteraars kunnen gebruiken wordt door Twitter eind dit jaar verruimd. Dat is één van de veranderingen die Twitter-directeur Jack Dorsey aankondigde in een interview met de BBC. "Onze prioriteit ligt dit jaar bij het perfectioneren van ons product. We willen het simpeler maken'', aldus de topman.

Een tweet blijft maximaal 140 tekens lang, alleen als er een foto of video wordt bijgevoegd telt de link niet mee. Hierdoor krijgt de gebruiker de mogelijkheid langere begeleidende teksten bij media-tweets te posten. Ook een toegevoede gebruikersnaam (een mention) telt niet meer mee met de 140-tekens-limiet. Dorsey bevestigt hiermee de geruchten hierover die al langer op internet rondgingen.

Ook aan andere functies wordt gesleuteld. Het is nu nog zo dat een tweet die begint met een @gebruikersnaam alleen op de tijdlijn verschijnt van degene aan wie de tweet is gericht en de personen die zowel verzender als ontvanger volgen.

"Het is onlogisch en we zien dat gebruikers er omheen werken door bijvoorbeeld een punt aan het begin van de tweet te plaatsten'', legt Dorsey uit. "Dat ziet er lelijk uit en is verwarrend.'' Vanaf nu is zo'n tweet dan ook gewoon op de tijdlijn van alle volgers te zien.

Tijdlijn

Begin dit jaar begon Twitter al met het uitrollen van de functie 'While you were away'. Deze functie bundelt de belangrijkste tweets terwijl je even weg was. Hiermee lijkt de tijdlijn iets meer op Facebook, die de berichten in de tijdlijn van gebruikers ook niet per se in chronologische volgorde plaatst.

De aangekondigde veranderingen komen niet geheel onverwacht. Twitter heeft het al een tijdje moeilijk en ziet het aantal gebruikers stagneren.  In Nederland is vorig jaar zelfs 11 procent van de gebruikers afgehaakt. Daar probeert het bedrijf wat aan te doen.

Geen zin

"Het grootste probleem van Twitter is dat ze het niet voor elkaar krijgen om nieuwe gebruikers voor langere tijd aan zich te binden'', zegt Brian Blau, analist bij consultensy bureau Gartner tegen de BBC in reactie op de uitspraken van Dorsey. "Deze aanpassingen pakken dat probleem niet aan."

Lees meer