EPA

Uitgerekend Rusland beschuldigt Google en Facebook van inmenging in Russische verkiezingen

De Russische federale communicatiewaakhond heeft de Amerikaanse internetbedrijven Google en Facebook beschuldigd van inmenging in de Russische verkiezingen. In Rusland vonden zondag lokale en regionale verkiezingen plaats.

Volgens Roskomnadzor overtraden Google en Facebook de Russische wetgeving, die politieke reclame verbiedt tijdens de verkiezingen. "Zulke acties kunnen worden beschouwd als inmenging in Russische soevereine aangelegenheden en belemmering van democratische verkiezingen", staat in een persverklaring.
In heel Rusland werden zondag gemeenteraads- en regionale verkiezingen plaats. In aanloop naar de verkiezingen vonden protesten plaats voor eerlijke verkiezingen voor het lokale bestuur in Moskou, maar zondag leek alles rustig te verlopen.

De participatiegraad in Moskou bedroeg slechts 17 procent enkele uren voor het sluiten van de stembureaus om 20 uur lokale tijd. Pas maandag worden resultaten verwacht. Dat uitgerekend Moskou Google en Facebook beschuldigt, is op zijn minst opmerkelijk te noemen nadat de Russen zelf verdacht worden om zich te mengen in verschillende buitenlandse verkiezingen via sociale media.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erik Svensson

    Uitgerekend? Elk land doet aan beïnvloeding. Saoedi Arabië, EU, China, VS, allemaal. Misschien zijn diegenen in het lijstje hierboven nog wel erger dan de Russen.

  • willy Adriaenssens

    O best mogelijk de VS heeft juist zijn superspion uit het kremling terug getrokken.De VS heeft dit zelf bekent gemaakt.

Lees meer