2 De functie, die voortvloeide uit Facebooks overname van de mobiele app Glancee in 2012, doet erg denken aan de Foursquares van deze wereld.
fb De functie, die voortvloeide uit Facebooks overname van de mobiele app Glancee in 2012, doet erg denken aan de Foursquares van deze wereld.

Vrienden om de hoek? Facebook laat het je weten

Mobiele gebruikers van Facebook krijgen binnenkort een bericht wanneer er - in de fysieke wereld - vrienden in de buurt zijn. Facebook probeert zo almaar meer het dagelijkse leven binnen te dringen. Privacyvoorvechters hebben alvast hun vragen.

'Nearby Friends', u zal er de komende weken op een onbewaakt moment op stoten. Stapsgewijs zal Facebook die nieuwe functie uitrollen, zo meldt het bedrijf zelf. Gebruikers kunnen zich dan inschrijven om berichten te ontvangen wanneer andere 'Nearby Friends' zich in de buurt bevinden.

De functie, die voortvloeide uit Facebooks overname van de mobiele app Glancee in 2012, doet erg denken aan de Foursquares van deze wereld. Ook datingapp Tinder verbindt gebruikers die bij elkaar in de buurt zijn. Recentelijk werd echter ook Cloak gelanceerd die net het tegenovergestelde doet: gebruikers laten weten wanneer een socialmediacontact in de buurt is, met als doel die persoon te kunnen ontwijken.

2
fb


"Niet te invasief"

In de praktijk komt het erop neer dat je Facebook de toestemming geeft om je altijd en overal te volgen via je mobiele telefoon, zelfs wanneer je niet ingelogd bent. Dat doet hier en daar al privacyalarmen afgaan, meldt The Wall Street Journal. Facebook sust echter dat gebruikers regelmatig meldingen zullen krijgen over Nearby Friends en dat de Amerikaanse overheid (in casu de handelswaakhond Federal Trade Commission) op de hoogte is van de plannen van het sociale netwerk.

Volgens Andrea Vaccari, die bij Glancee aan de basis lag van de Nearby Friends-technologie, is er alle moeite voor gedaan om Nearby Friends niet 'te invasief' te laten lijken. Zo houdt het algoritme rekening met hoe het met de relaties tussen de Facebook-vrienden gesteld is, waardoor ze niet overstelpt worden met meldingen over vage kennissen die toevallig een Facebook-vriend zijn. Ook zou de precieze locatie niet meegedeeld worden, wel een 'omgeving' waarin de gebruikers zich bevinden.

Lees meer