jester merchandising

Wie is Jester, de digitale 'batman' die al vijf jaar lang het cyberjihadisme bekampt?

Als de 'batman onder de hackers', zo wordt hij omschreven. Al vijf jaar lang zet Jester online de aanval in tegen digitale lekken en cyberjihadisten. De identiteit van de omstreden figuur? Dat blijft vooralsnog een goed bewaard geheim.

Volgens NBC 5 is er vandaag "een nieuwe groep van soldaten actief in de cyberoorlog tegen terrorisme". Ze noemen zichzelf 'patriottische hackers' en opereren op eigen houtje, volgens eigen regels. Wat ze doen is eigenlijk illegaal, maar ze claimen daarbij wel te strijden voor "de goede zaak". Omdat overheden nalaten de online rekrutering van jihadisten op een efficiënte manier te bekampen, leggen zij de sites die zulke doelen nastreven lam.

Jester

Een van die 'patriottische hackers' is Jester. Toen Wikileaks in 2010 een grote hoeveelheid elektronisch verkeer van de Amerikaanse ambassades openbaar maakte, zette Jester voor het eerst de tegenaanval in. Ook toen NSA-klokkenluider Edward Snowden politiek asiel aanvroeg, bond Jester digitaal de strijd aan met landen die het hem eventueel wilden verlenen. En ook het ondergrondse hackerscollectief Anonymous werd al het doelwit van zijn counteracties. 

De grootste missie die de 'digitale batman' zichzelf toe-eigende, is echter het bestrijden van cyberjihadisme. De zelfverklaarde 'hacktivist' probeerde de digitale mogelijkheden van jihadisten al in te perken, voor ze die zelf goed en wel hadden ontdekt. Vooral aan de manier waarop het jihadisme via sociale media aan angstterreur doet en online tot radicalisering aanzet, probeert Jester iets te doen. "Omdat we als samenleving geen manieren hadden om hier op een doelgerichte wijze mee om te gaan, besloot ik hen te gaan ontwrichten", zei hij vorige maand in een interview met CNN Money.

Inmiddels heeft de cybersoldaat onder de naam 'Jester' meer dan 66.000 volgers op Twitter.

Wie is hij?

In feite is wat hij doet illegaal, maar toch wordt Jester door een breed publiek gesteund. Hoewel de man duidelijk bijzonder pro-Amerikaans is, blijft zijn identiteit voorlopig een goed bewaard geheim. Wat niet wil zeggen dat er over zijn achtergrond niet druk gespeculeerd wordt. Op die buzz speelt hij ook zelf handig in: hij stimuleert de persoonlijkheidscultus rond zijn alter ego en heeft zelfs zijn eigen merchandise.

Omdat Jester zich van nogal wat militair vakjargon bekwaamt, denken velen dat hij een oud-militair is. Bovendien claimt hij dat militair verleden ook zelf en zegt hij mensen te kennen bij de overheid. Daardoor weet hij overigens perfect welke websites hij moet onderscheppen. Op die manier maakte hij - naar eigen zeggen - al meer dan 170 jihadistische sites onschadelijk. Van de websites die al door de geheime diensten geregistreerd en opgevolgd worden, blijft hij af. Door geïnteresseerden alle alternatieven te ontnemen, denkt Jester hen naar de mainstream sites te dwingen. Omdat die toch al op de radar staan, is dat volgens hem veel minder schadelijk.

Anonymous

Sinds kort wordt Jester - vermoedelijk tegen wil en dank in - ook bijgestaan door hackerscollectief Anonymous. Na de aanslagen in Parijs verklaarden die immers de oorlog aan alle jihadistische websites. In zijn strijd nam Anonymous overigens de term 'Tango Down' over: een begrip dat Jester al jarenlang lanceert wanneer hij een site uit lucht haalt.

Enkele maanden geleden nam NBC 5 contact op met Jester. Na een grondige doorlichting van de betrokken journalisten, stemde hij in met een interview. Die conversatie vond uiteraard niet plaats in een traditionele setting, maar wel via een beveiligde chatroom. Het resultaat daarvan kan u hieronder bekijken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer