Still uit 'De Leeuwenkoning'.
kos Still uit 'De Leeuwenkoning'.

Zware boete dreigt na downloaden Disneyfilms

Bijna 40.000 euro, dat is de som die de Belgian Anti-piracy Federation (BAF) eist van een man uit Putte. Hij downloadde voor zijn kinderen enkele Disneyklassiekers, schrijft De Standaard. BAF zelf spreekt die berichtgeving tegen.

'Bambi', 'De Leeuwenkoning', 'Doornroosje': veel van die Disneyklassiekers zijn minstens gedeeltelijk te bekijken op YouTube. De 39-jarige buschauffeur uit Putte dacht daarom dat hij niet veel verkeerd deed door de films van een downloadsite te halen, zo weet De Standaard.

Hij werd echter gevat en samen met vijf andere beklaagden aangeklaagd voor de correctionele rechtbank in Gent. Maar enkele anderen, onder wie de oprichter en beheerder van de downloadsite, sloten een schikking met de BAF. Zij betalen nu elk een bedrag tussen de 10.000 en de 25.000 euro.

De man uit Putte heeft drie kinderen en een invalide vrouw kan zich een dergelijke som niet veroorloven. Nu riskeert hij een boete wegens het downloaden van de Disneyfilms die kan oplopen tot 40.000 euro.

"Enkel verspreiders"
De BAF wil dat verhaal nuanceren. De organisatie geeft aan dat het om het onderzoek naar twee fora's gaat, waaronder Belgian-Scene, die downloadlinks van films, muziek, ebook en games verspreidden. Volgens BAF staan nu enkel nog twee oprichters van Belgian-Scene - de twee die een schikking weigerden - voor de rechter. BAF meldt aan ICT-nieuwssite Data News dat het zeker niet om mensen gaat die enkel wat bestanden hadden gedownload. "We dienen nooit klacht in tegen downloaders. Alleen tegen mensen die het materiaal mee verspreiden."

Lees meer