3 Het ontwerp van de app is gebaseerd op het principe van een fruitautomaat.
Tinder Het ontwerp van de app is gebaseerd op het principe van een fruitautomaat.

Exclusief voor abonnees

Journaliste waarschuwt voor de macht van Tinder: “Hun belang is dat we géén partner vinden”

Journaliste Judith Duportail deed onderzoek naar Tinder. Ze legt uit hoe het komt dat datingapps zo verslavend zijn en waarschuwt dat we de verantwoordelijkheid om een partner te vinden in de handen leggen van bedrijven die beslist niet dezelfde belangen hebben als wij.

“Ik vroeg Tinder om mijn data”, schreef de Franse journalist Judith Duportail in 2017 in The Guardian, “en ze stuurden me 800 pagina’s met mijn diepste geheimen.” Het krantenartikel mondde uit in een boek, ‘L’amour sous algorithme’, dat eerder dit jaar verscheen in Frankrijk en inmiddels in verschillende talen wordt vertaald. Ook is er al een documentaire in de maak.

In haar boek doet Duportail verslag van haar onderzoek: hoe werkt Tinder precies en is het bedrijf daar wel eerlijk over? Want nu het flirten en versieren zich steeds meer op apps afspeelt, groeien ook de zorgen: wat betekent dit voor onze privacy? En is het wenselijk dat die bedrijven in Silicon Valley zoveel macht krijgen over onze intieme relaties?

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • bart debaere

    Ik heb vroeger ook op tinder gezeten. Tot déc 2015. Toen had ik een match. In 2016 is het tot een afspraak geleid en sinds febt 2016 hebben we een relatie. Nu intussen mijn vrouw waar ik een tweeling mee heb sinds 2018. Sinds dat moment nooit meer op tinder gezeten. Dus merci tinder.

  • Yvonne Van Calster

    Tinder zijn objectief is om mensen in contact te brengen voor 1 night stands en niet voor vaste partners, dus weer een inhoudsloos kijkcijfergelust artikel dat de bal compleet misslaat

Lees meer