REUTERS

Julian Assange klaagt over slechte computer in cel

WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die zich voorbereidt op zijn zaak tegen uitlevering aan de Verenigde Staten, beklaagt zich erover dat hij een ondeugdelijke computer in de gevangenis heeft gekregen. Dat zei zijn advocaat vandaag voor een Britse rechtbank.

Assange (48) bracht zeven jaar door in de ambassade van Ecuador voordat hij daar in april werd weggehaald. De Verenigde Staten hebben achttien aanklachten tegen hem geformuleerd, waaronder samenzwering om overheidscomputers te hacken en overtreding van een spionagewet. Hij kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen als hij wordt veroordeeld.

Assange verscheen via een videolink bij de rechtbank in Londen en sprak alleen om zijn naam en geboortedatum te bevestigen in de hoorzitting die slechts enkele minuten duurde.

Zijn advocaat, Gareth Peirce, vertelde de rechtbank dat haar cliënt niet in staat was zich adequaat voor te bereiden op zijn “zeer uitdagende zaak”, omdat de computer die hij had gekregen niet geschikt was. “Na maanden strijd kreeg hij een computer, maar het is niet het soort computer dat nodig is om aan de zaak te werken,” zei Peirce. Rechter Vanessa Baraitser zei dat ze geen jurisdictie had over zijn omstandigheden in de gevangenis.

Assange, die werd veroordeeld tot vijftig weken gevangenisstraf omdat hij de regels van zijn borgtocht schond door naar de ambassade van Ecuador te vluchten, zal in hechtenis blijven. Op 19 december is er weer een hoorzitting in zijn zaak vóór de volledige uitleveringsprocedure in februari.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken. Omdat hij een strafbaar feit pleegde. En dat was in het VK. Onderduiken in de ambassade van Ecuador. Terwijl zijn leven op het spel stond. De rechter die deze straf uitgesproken heeft mag zich heel diep schamen. En handelde waarschijnlijk onder druk vanuit de VS.

  • George Verbeek

    Assange heeft zijn leven opgeofferd om de vuile geheimen van de VS naar buiten te brengen, en dient hiermee de vrijheid van ons allemaal. Kijk maar eens op wikileaks. De waarheid mag geweten zijn, en Assange verdient alle steun. Dankzij zulke moedige mensen leven wij in vrijheid.

Lees meer