Illustratiebeeld.
EPA Illustratiebeeld.

Justitie in VS wil Google aanklagen vanwege monopolie op online-advertentiemarkt

De Amerikaanse autoriteiten staan op het punt Google aan te klagen wegens concurrentievervalsing. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De internetgigant wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van zijn dominante marktpositie.

De rechtszaken worden volgens de zakenkrant zowel op federaal niveau als door openbaar aanklagers van afzonderlijke staten voorbereid. Zij onderzoeken de machtspositie van Google al langer. De eerste aanklachten zouden deze zomer kunnen worden ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veel van het voorbereidende onderzoek richtte zich volgens The Wall Street Journal op de dominantie van het internetconcern op de online-advertentiemarkt. Voor iedere stap in het proces voor het publiceren van onlinereclame levert Google de dominantie technologie: “We zijn bezorgd dat dit hen teveel macht geeft”, aldus Ken Paxton, de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Texas. “Google heeft over praktisch iedere persoon 7.000 gegevens”, laat Paxton weten in gesprek met verslaggevers van onder andere tech-nieuwsmedium The Verge.

Aanklagers van het ministerie van Justitie zouden ook bewijzen hebben dat Google in bredere zin de concurrentie dwarsboomt. De internetgigant weigert de beweringen van The Wall Street Journal te bevestigen, maar geeft wel aan dat het al langere tijd meewerkt aan onderzoeken van justitie.  

Liever geen concurrentie

Google kreeg van de Europese Unie al meerdere miljardenboetes in mededingingszaken. Vorig jaar legde de Europese Commissie het Amerikaanse bedrijf een boete van 1,5 miljard op, omdat de onderneming andere websites in contracten verbood advertenties van concurrerende zoekmachines te plaatsen. 

In 2018 kreeg Google een Europese recordboete van ruim 4,3 miljard euro wegens oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android.

Lees ook:

Google misbruikte machtige positie op advertentiemarkt: miljoenenboete in Frankrijk

Zo laat je je niet langer gijzelen door Google (+)

Europese rechters buigen zich over miljardenboete Google

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Van der Hoydowch

    Eindelijk wordt deze wantoestand aangepakt.

Lees meer