Twitter

'Broodrooster' maakt je smartphone weer proper

Smartphones zijn een ware brandhaard voor bacteriën: een toestel telt gemiddeld zo'n 7000 verschillende soorten. Maar veel meer dan een doekje is er niet om het schermpje proper te maken. Een team Britse designers bedacht daarom een ingenieus (en stijlvol) reinigingsmiddel: een 'broodrooster' voor smartphones.

Onlangs nog publiceerde de Britse universiteit van Surrey een onderzoek over de microscopische organismen op smartphones. Daaruit bleek dat een toestel duizenden bacteriën meedraagt, de meeste zijn gelukkig onschuldig. Omdat er niet echt producten bestaan die komaf maken met de beestjes, besloot de Koreaanse onderneming Gmarket daar wat aan te doen. Ze liet door een Brits team een toestel ontwerpen dat smartphones kan steriliseren.

Het nieuwe toestelletje, dat verdacht veel weg heeft van een broodrooster, heet 'Green Toaster'. Het werkt als volgt: je stopt de smartphone bovenaan in het voorziene gluifje, drukt de schakelaar omlaag en laat hem even 'bakken' in het toestel. Als de schakelaar weer omhoog schiet, heb je opnieuw een hygiënische smartphone.

UV-licht
De 'broodrooster' doodt de bacteriën met behulp van UV-licht. Er komen dus geen chemische middelen aan te pas. Momenteel test Gmarket de broodrooster in Zuid-Korea. Als het ding aanslaat, wil het bedrijfje de reinigingsmachine in massaproductie nemen.

Waarom kozen ze voor de vorm van een broodrooster? "We waren op zoek naar een herkenbaar design. Iedereen weet bovendien hoe het werkt!", verklaart Craig Wightman, directeur van het ontwerpbureau.

Lees meer