Illustratiefoto.
EPA Illustratiefoto.

“Google verhuist smartphonefabriek uit China om Amerikaanse heffingen te omzeilen”

Google is van plan om de productie van zijn Pixel-smartphone weg te halen uit China. De fabricage moet worden verplaatst naar Vietnam, meldt de Japanse zakenkrant Nikkei op basis van bronnen. Google zou zo de Amerikaanse heffingen tegen China omzeilen. 

De Pixel zou moeten worden gemaakt in Bac Ninh, in de buurt van hoofdstad Hanoi. Volgens Nikkei is Google daar begonnen met de verbouwing van een oude Nokia-fabriek. Naar verluidt liggen de lonen in Vietnam ook lager dan in China, wat de locatie extra aantrekkelijk zou maken. Ook Samsung is actief in dat deel van Vietnam.

De meest recente smartphone van Google, de Pixel 3A, moet voor het einde van het jaar nog in Vietnam worden gemaakt. Later moeten andere Pixel-telefoons ook in Vietnam worden gefabriceerd, evenals de slimme Home-luidsprekers. Een deel van de productie wordt misschien ook naar Thailand verplaatst.

Een klein deel deel van de productie zal wellicht in China blijven. “(Google) weet dat het nooit de gigantische, Chinese markt kan opgeven als het het produceren van hardware ernstig wil nemen”, aldus een welingelichte bron aan Nikkei. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kees Huls

    Trump wilde toch de productie terughalen? Dit verandert niets, het handelstekort met de VS neemt daar niet door af. Bewijst eens te meer dat hij vreselijk bang is dat de VS overvleugeld zal worden door China. Dat zal zo twee weken later zijn! Overigens loopt het handelstekort ook verder op door de heffingen die immers de invoerprijzen verhogen. 60 jaar geleden was Japan als China nu, nu is dat een land op ons niveau. Lagelonenlanden groeien vanzelf naar ons niveau en voegen dan veel toe.

  • Raymond DEDEREN

    Naar vietnam,wat een klucht?

Lees meer