Volgens de VS zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van apparatuur van Huawei.
REUTERS Volgens de VS zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van apparatuur van Huawei.

Amerikaanse regering vraagt bondgenoten om niet langer Huawei te gebruiken

De Amerikaanse regering roept bondgenoten op om de Chinese smartphone- en netwerktechnologiegigant Huawei in de ban te doen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van goed ingelichte bronnen. De VS maken zich zorgen over risico's met cyberveiligheid rond Huawei.

De Verenigde Staten zouden contact gelegd hebben met landen zoals Duitsland, Italië en Japan om hen te wijzen op de risico's rond apparatuur van Huawei. Het bedrijf is een van 's werelds grootste smartphonefabrikanten en leveranciers van mobiele netwerktechnologie.

Washington zou volgens de zakenkrant ook overwegen om meer financiële steun te verlenen voor telecomontwikkeling in landen die geen gebruikmaken van Huawei-apparatuur.

Veiligheidsrisico

De Amerikanen betichten Huawei al langer van te nauwe banden met de Chinese overheid. De VS vreest dat de Chinese staat ook de macht heeft om gebruikersgegevens van Huawei in te kijken en zo Westerse consumenten, bedrijven en overheden mogelijk te bespioneren. Telefoons van Huawei zijn om die reden in de VS ook nauwelijks te krijgen. 

Huawei heeft altijd ontkend banden met de overheid te hebben. Ook een bewijs van eventuele achterdeurtjes in smartphones of andere toestellen is nog nooit gevonden. “Als bedrijf zijn we geschokt, dit is niet meer dan een politiek verhaal”, reageert woordvoerder Jurgen Thysmans van Huawei België. “Wij zijn zuiver op de graat. We zitten in een business waar vertrouwen heilig is.” Hij wijst er ook op dat in België de staatsveiligheid geen bewijzen vond voor de verdachtmakingen. 

Desondanks hebben ook Australië en het Verenigd Koninkrijk al laten weten dat ze voorzichtig omspringen met apparatuur van Huawei. Zo mag Huawei in Australië niet werken aan een mobiel 5G-netwerk en ligt de Chinese gigant in het VK eveneens al langer onder het vergrootglas.

105 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • De Block Kenny

    Heel blij met mijn p20. Toptoestel.

  • Els Missiaen

    Precies of Amerika ons nie bespioneerd lol, vergeten dat ze de grootste spionnen hebben? Amerika moet stoppen met hun leugens te verspreiden, ik vertrouw nog altijd meer China dan ooit Amerika

Lees meer