4
PHOTO_NEWS

Apple en Google willen als kabelaars tv-markt veroveren

Het wordt steeds duidelijker wat Apple en Google met televisie willen. Het oude, vertrouwde medium blijft winstgevend, en dus zien beide mediagrootmachten er brood in. Ze willen - om te beginnen in Amerika - als kabelaars de lucratieve markt betreden.

Gesprekken met kabelaars, die de tv-markt in de Verenigde Staten nu beheersen, zijn in vergevorderd stadium, berichten Amerikaanse mediasites. Apple wil via de Apple-TV straks ook bestaande kabelzenders en livetelevisie aanbieden, en zoekt daarvoor samenwerking met lokale kabelmaatschappijen. De bestaande mediabox van Apple biedt nu al diverse series en films, maar nog geen aparte tv-kanalen met live-tv. Enkele jaren geleden liepen gesprekken nog op niets uit. Eerder lekte uit dat Apple zou werken aan het maken van eigen televisies, maar analisten gaan er nu vanuit dat Apple eerst als kabelaar een compleet aanbod wil bieden.

Google maakte vorige week bekend bezig te zijn met ambitieuze tv-plannen. Het wil via een supersnelle internetverbinding allerlei producten aanbieden waaronder een breed televisieaanbod. Het heeft al deals gesloten met 126 Amerikaanse zenders, zoals A&E, Comedy Central, MTV en Nickelodeon.

Tablet als afstandsbediening
Onderdeel van het Google-abonnement is een bijgeleverde Nexus 7-tablet die met name bedoeld is als afstandsbediening. Op die manier kun je via je tablet bepalen naar welke zender je kijkt. De integratie tussen de verschillende media neemt zo de stap waar al zo lang op wordt gewacht. Bij de deal die Apple hoopt te maken, is goed mogelijk dat de iPad ook een rol als afstandsbediening krijgt toebedeeld.

Het is nog onduidelijk of en wanneer Apple en Google de overstap maken naar het Europese vasteland om zo bijvoorbeeld de concurrentie aan te gaan met Belgacom en Telenet.

4
AFP
4
AP
4
AFP

Lees meer