Jennifer Bailey, vice-president van Apple Pay, stelde in maart het principe van de Apple Card voor.
AP Jennifer Bailey, vice-president van Apple Pay, stelde in maart het principe van de Apple Card voor.

“Betaalkaart van Apple is seksistisch"

In New York is een onderzoek geopend naar de betaalkaart van technologiegigant Apple en de bank Goldman Sachs na beschuldigingen van discriminatie. Dat bevestigt de regulator van de financiële diensten van de Amerikaanse staat.

Het was de Amerikaanse ondernemer David Heinemeier die de kat de bel aanbond. Hij noemde de Apple Card een "seksistisch programma" op Twitter. "Mijn vrouw en ik dienen samen onze belastingen in en we zijn al lang getrouwd. En toch denkt het 'black box'-algoritme van Apple dat ik recht heb op een kredietlimiet die twintig keer hoger is", schrijft hij. Een algoritme wordt een 'black box' genoemd als er niet verklaard kan worden waarom artificiële intelligentie bepaalde beslissingen neemt.

In een reeks tweets legt Heinemeier uit dat hij een aantal vruchteloze contacten had met de klantendienst van Apple. Die kon hem niet uitleggen waarom zijn vrouw recht had op minder krediet dan hij. “Het verbaast me dat ze een kaart gekregen heeft zonder het schriftelijk akkoord van haar echtgenoot. Kan je tegenwoordig nog wel vrouwen vertrouwen met een kredietkaart?”, merkt hij ironisch op.

De regulator van financiële diensten van New York opent nu een onderzoek om te bepalen of “alle consumenten op dezelfde manier behandeld worden, ongeacht hun geslacht", verklaart een woordvoerder van de dienst. Er zal ook onderzocht worden of de wet van New York niet geschonden werd.

Apple stelde samen met Mastercard en de bank Goldman Sachs in maart de Apple Card voor. "Onze beslissingen zijn gebaseerd op de kredietwaardigheid van klanten en niet op geslacht, ras, leeftijd, seksuele geaardheid of een andere factor die wettelijk verboden is", reageert Goldman Sachs- woordvoerder Andrew Williams.

Heinemeier kreeg steun van nota bene Steve Wozniak. De Apple-oprichter mag tien keer zoveel lenen als zijn vrouw. “Nochtans hebben we geen aparte bankrekeningen en afzonderlijke eigendommen”, klinkt het in zijn tweet. De man verliet Apple in 1983.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frankie Van Damme

    Haha Roger De Volder, je bent wel echt een grapjas. Maar als je wil geloven dat apple je surfgedrag niet gebruikt mag je dat gerust hoor, je doet er niemand kwaad mee (enkel jezelf) :-)

  • Roger De Volder

    Euh het is wel Goldman Sachs die de limieten bepaald. En Apple doet niets met je koopgedrag, Amazon, Google en Facebook die hebben heel veel aan uw koopgedrag, en die hebben uw krediet kaart zelfs niet nodig, die volgen u zelfs als je incognito surft, zo belangrijk is de data voor hen. Die bedrijven verkopen uw data voor reclame inkomsten, iets wat Apple niet doet, daar betaald ge het product, bij Google en de rest ben jij het product.

Lees meer