Illustratiefoto.
AP Illustratiefoto.

Bizarre bug zet camera op iPhone aan terwijl gebruiker door Facebook bladert

Volgens Facebook kan de camera op een iPhone plots geactiveerd worden wanneer de gebruiker door de nieuwsfeed op de Facebook-app bladert. Het sociale netwerk zegt dat het gaat om een bug. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat er ook effectief beelden worden verzonden naar Facebook.

De merkwaardige bug werd ontdekt door een Twitter-gebruiker, die zijn ontdekking filmde en online plaatste. Op de beelden is te zien hoe hij een Facebook-pagina opent, waarna blijkt dat zijn camera op de achtergrond actief is.

“Ik dacht dat ik mijn camera per ongeluk had geopend”, vertelde de gebruiker aan CNN. “Maar toen ik zaterdagavond een video sloot op Facebook, zag ik de camera opnieuw aan de linkerkant.”

Facebook bevestigde het probleem aan Amerikaanse media en sprak van een bug die enkel voorkomt bij de nieuwste versie van iOS, het besturingssysteem op iPhones. Android-gebruikers hebben er dus geen last van.

De camera zou geactiveerd worden wanneer gebruikers op afbeeldingen tikken in de nieuwsfeed. Er is tot nu toe geen reden om aan te nemen dat de camera ook beelden opneemt, noch dat er filmpjes of foto’s naar Facebook werden gestuurd.

Oplossing

De oplossing voor de bug werd al naar Apple gestuurd, zegt Facebook. Een update moet snel volgen. Geen zin om te wachten? Als iPhone-gebruiker kan je de Facebook-app simpelweg geen toestemming geven om je camera of microfoon te gebruiken. Ga naar de instellingen op je telefoon en tik op ‘Privacy’: daar vind je onder andere ‘Camera’ en ‘Microfoon’. Onder beide kopjes vind je alle apps die toegang (kunnen) hebben tot je camera en je microfoon. Als je een groene schakelaar ziet naast Facebook, dan heeft de app toestemming om je camera en microfoon te gebruiken. Zet de schakelaar indien nodig op uit. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer