Definitief: Apple maakt einde aan iTunes

Apple stopt met iTunes in de huidige vorm. De dienst, gelanceerd in 2001, wordt ontmanteld en vervangen door drie losstaande apps: voor muziek, voor tv en voor podcasts. Apple heeft dat vandaag aangekondigd op de WWDC, een jaarlijks congres voor ontwikkelaars in San Jose, Californië.

iTunes zag het licht als een platform om muziek te organiseren en te kopen. Later werden ook films, tv-programma's, e-boeken en radiodiensten beschikbaar. Gebruikers klagen echter al jaren dat het platform te log en te verwarrend werd.

Bovendien werd iTunes ook vooral gebruikt om mobiele toestellen te synchroniseren: bijvoorbeeld om muziek van een Mac op een iPod te zetten door beide toestellen te verbinden met een kabeltje. In een tijdperk waar het veel makkelijker is om muziek gewoon rechtstreeks op je iPhone te streamen, is dat synchroniseren minder nodig. En dus werd een totaaloplossing als iTunes langzaam maar zeker overbodig. 

Drie apps

Daarom besluit Apple zoals verwacht om het programma op te splitsen in verschillende apps. Met Apple Music zullen gebruikers muziek kunnen streamen, terwijl Apple Podcasts zich concentreert op - hoe kan het ook anders - podcasts. Apple TV is ten slotte gereserveerd voor series en films.

Het is nog steeds mogelijk om je toestellen te synchroniseren via de apps door je toestel te verbinden met je Mac, zegt Apple. Maar nu kan je ook updaten of een back-up nemen via Finder, de bestandenbeheerder op Mac. Daarvoor hoef je zelfs geen app te openen. 

De drie apps waren overigens al langer beschikbaar op iOS, het mobiele besturingssysteem. Voortaan zullen ze ook op Mac te gebruiken zijn. De verandering zal ingaan bij de volgende grote update van het besturingssysteem, macOS 10.15 of macOS Catalina. Die update wordt vanaf de herfst beschikbaar. 

Wat met je oude muziek?

Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurt met de huidige bestanden in iTunes. Heel waarschijnlijk wordt je muziek en andere media gewoon beschikbaar in de nieuwe apps. “Gebruikers zullen toegang hebben tot hun hele muziekbibliotheek, of ze de liedjes nu gedownload hebben, gekocht of geript van een cd”, schrijft Apple in een persbericht over Apple Music. 

Bovendien is iTunes aan zijn laatste dagen begonnen op Mac, maar blijft het platform volgens BBC nog een tijdje voortbestaan op Windows. 

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Els Ducheyne

    Zelf juist een IPod gekocht voor een jarige kind die 9 wordt... En kan ik geen muziek opzetten voor haar. Schandalig en al mijn muziek staat er ook op. En ik doe dat juist graag via ITunes

  • Patrick Coulier

    @corry pauwels: U weet blijkbaar nu al meer? ;-) Tijdens de keynote gisteren werd er vermeld dat de muziek sync in MacOS 10.15 nu gaat gebeuren via de finder. Heel wat logischer eigenlijk... Naar mijn weten worden alle iPod's nog ondersteund zolang het tegendeel bewezen wordt hoor.

Lees meer