2 Illustratiefoto.
Bernardo Ramonfaur / Shutterstock.com Illustratiefoto.

Einde van iTunes is in zicht: dit gebeurt er met je muziek

Apple maakte deze week bekend dat het iTunes overboord gooit. Het iconische muziek- en mediaprogramma op Mac wordt vervangen door aparte apps voor muziek, podcasts, audioboeken en films. Maar wat betekent dat voor jouw muziekcollectie in iTunes? We zetten het voor je op een rijtje. 

Na achttien jaar komt iTunes aan z’n einde. Het programma was al langer een doorn in het oog voor veel gebruikers, die zeiden dat het programma onhandig en plomp was geworden. Daarom besliste Apple om de logge app op te splitsen. Binnenkort kan je voor alle media terecht in Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. En ja, daar zal je ook jouw persoonlijke mediabibliotheek terugvinden.

Geen paniek dus: dat iTunes binnenkort van de aardbol verdwijnt, betekent niet dat jouw muziek, films en andere media ook foetsie zijn. “Je volledige mediacollectie zal een nieuwe thuis vinden en wordt automatisch overgezet naar de nieuwe Apple Music-, Apple TV- en Apple Podcasts-apps”, schrijft Apple. Hieronder alles wat je moet weten over de overstap.

Wanneer stopt iTunes?

Op moment van schrijven kan je iTunes nog gebruiken op Mac. Pas in de volgende versie van het besturingssysteem, macOS Catalina, wordt iTunes geschrapt. Die update is gratis en wordt vanaf dit najaar beschikbaar voor Macs uit 2012 of later. 

Blijf je op een oudere versie van macOS werken, dan kan je iTunes blijven gebruiken. Ook op Windows blijft iTunes voorlopig nog actief.

Waar vind ik mijn oude muziek terug?

Van zodra je je Mac updatet, zal je je muziek en je playlists uit iTunes terugvinden in Apple Music. Dat is zowel het geval voor de liedjes die je hebt aangekocht via iTunes, als de liedjes die je hebt geript of geïmporteerd. 

De iTunes Store verhuist gewoon mee naar Apple Music. Daarom blijven ook de cadeaukaarten en credits voor de iTunes Store geldig. 

Moet ik betalen voor Apple Music?

Apple Music komt ook met een betalende abonnementsdienst om muziek te streamen, net zoals Spotify. Voor 9,99 euro per maand heb je toegang tot een gigantische muziekbibliotheek, plus je eigen iTunes-bibliotheek. 

Belangrijk om te weten: zo’n abonnement is niet nodig om de app te gebruiken. Je kan Apple Music perfect gratis gebruiken om enkel je eigen muziek te luisteren. Je kan ook nog altijd gewoon nieuwe albums kopen (in plaats van ze te streamen) in de iTunes Store.

Waar vind ik mijn films, series of podcasts terug?

Ook je andere media krijgen een plaatsje in de nieuwe apps. Je films en series zoek je binnenkort op in Apple TV. Ook die app komt met een betalende abonnementsdienst, Apple TV+, die niet verplicht is.

De podcasts waarop je geabonneerd bent, vind je uiteraard terug in Apple Podcasts. Audioboeken verhuizen naar Apple Books.

In zowel Apple TV-app als de Apple Books-app vind je online winkels met dezelfde content als in de iTunes Store, volgens Apple.

Hoe moet ik mijn toestellen synchroniseren of bijwerken?

Behalve een mediabibliotheek, was iTunes ook de plaats waar je je Apple-toestellen kon synchroniseren, herstellen of updaten. Die functie verschuift nu naar de Finder op Mac. De Finder herken je aan het vierkante, lachende icoontje. 

Je kan dus je iPod, iPad of iPhone nog steeds bijwerken via een Mac die iTunes niet meer ondersteunt. Daarvoor verbind je je toestel met je Mac, zoals je gewend bent. In plaats van iTunes, klik je daarna de Finder open. Daar zou je enkele opties moeten vinden om te synchroniseren of te updaten. Apple maakt zich sterk dat de Finder het ook makkelijker maakt om bestanden over te zetten naar het toestel.

Opnieuw: als je werkt met een Windows-pc, dan verandert er voor jou niets. Op Windows blijft iTunes immers voorlopig nog bestaan.

2 Synchroniseren kan voortaan via de Finder.
RV Synchroniseren kan voortaan via de Finder.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrick Coulier

    @peter colson: Alsof een disk niet kan vervangen worden bij iTunes op Mac en/of PC. Totaal geen argument als je, zoals het hoort, beschikt over een backup natuurlijk.

  • peter colson

    Heeft me nooit kunnen bekoren. Ik gebruik al jaren VLC, weinig toeters en bellen en het speelt werkelijk alles af. Ik hou trouwens niet van gesloten systemen zoals dat van Apple waarmee ze hun klanten werkelijk afzetten met een glimlach. HD kapot? Trek je portefeuille maar open. Ik ga naar de winkel, koop een HD van 100 euro en de PC is weer hersteld

Lees meer