2
REUTERS

TikTok grootste stijger in lijst populairste apps voor iPhone

Het Chinese TikTok stijgt van plaats zestien naar vier in de lijst van populairste gratis apps voor iPhone. De social media app staat nu te blinken tussen de andere grote ‘usual suspects’ in de top tien.

Apple heeft de lijst van meest gedownloade gratis apps voor iPhone in 2019 vrijgegeven. Veel verschil met vorig jaar is er niet. Zo prijkt YouTube nog altijd op 1, Instagram op 2 en Snapchat op 3. Bitmoji en Spotify tuimelen uit de top tien dit jaar, ten voordele van TikTok en Amazon. Verder allemaal oude bekende bovenaan: check zelf welke apps uit de lijst hieronder jij NIET frequent gebruikt.

1. YouTube

2. Instagram

3. Snapchat

4. TikTok

5. Messenger

6. Gmail

7. Netflix

8. Facebook

9. Google Maps

10. Amazon

Ook de intrede van TikTok in de top tien is geen grote verrassing. Wél is de stijging indrukwekkend: van 6 naar 4. Het Amerikaanse Instagram - onderdeel van Facebook - voelt dus de hete adem van het bij kinderen megapopulaire TikTok in de nek. Instagram experimenteert momenteel zelf dan ook met nieuwe video-toepassingen in Brazilië: gebruikers kunnen, net als op TikTok, clips van 15 seconden maken en opladen in hun ‘stories’ (verhaal). Het is nú al spannend of de Chinezen volgend jaar rond deze tijd al dan niet de Amerikanen zullen aftroeven.

Het succes van TikTok - voorheen bij ons bekend als Musicall.y - staat al langer in de sterren geschreven. In februari brak de video-app door de grens van 1 miljard downloads in Apples App Store, toen goed voor een derde plaats.

2 Mario Kart Tour was dit jaar het meest gedownloade spel op iPhone.
REUTERS Mario Kart Tour was dit jaar het meest gedownloade spel op iPhone.

Bij de betalende apps gaat Facetune voor de derde keer op rij met de eerste plaats lopen. Facetune wordt gevolgd door HotSchedules en kirakira+.

Apple stelde ook een top tien van gratis games op. Daar duikelt Fortnite van de eerste stek naar de achtste. De nieuwe koploper is Mario Kart Tour.

1. Mario Kart Tour

2. Color Bump 3D

3. aquapark.io

4. Call of Duty: Mobile

5. BitLife - Life Simulator

6. Polysphere - art of puzzle

7. Wordscapes

8. Fortnite

9. Roller Splat!

10. AMAZE!!

Minecraft is dan weer de koning van de betalende games. Zilver en brons zijn voor Heads Up! en Plague Inc.

Apple maakte tot slot een eigen rangschikking van de beste apps van 2019. Spectre Camera (Lux Optics), van onder meer de Nederlandse ontwerper Sebastiaan de With, schoot de hoofdvogel af. De beste iPhone-app van het jaar maakt het onder meer mogelijk mensen van foto’s te halen door plaatjes te maken met een lange belichtingstijd.

In de categorie ‘Best iPhone Game of the Year’ ging de award naar avonturengame ‘Sky: Children of the Light’.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer